Sök på Svedea.se

2019-12-18

Polishunden Listra nosade upp sju stulna båtmotorer

Problemet med stulna båtmotorer är ett välkänt gissel för båtägare, polis och försäkringsbolag. Ofta är det internationella ligor som efter stöldturnéer tar med sig tjuvgodset utomlands. Men så långt kom inte båttjuvarna i Halland härom veckan. Tack vare en spårsändare på en av båtmotorerna visste polisen ungefär var den fanns. Sen gjorde den specialtränade polishunden Listra resten!

Den 10 december hittade polisen sju stycken båtmotorer i halländska Särö som bland annat stulits några dagar tidigare i Fjällbacka. Tack vare en skickligt dold gps-sändare i en av motorerna kunde de lokaliseras till rätt område. Men dagens stjärna var polishunden Listra, som snabbt kunde nosa upp skjulet där stöldgodset var gömt.

– Att motorerna kunde hittas var tack vare en av våra kunder. Han hade installerat en liten gps-sändare i sin motor som skickade koordinater som visade ungefär var den fanns. Sen gjorde Listra ett fantastiskt jobb som inte bara hittade vår kunds motor, utan ytterligare sex stycken på samma ställe, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea.

Listra är en schäfertik som hunnit jobba två av sina tre och ett halvt levnadsår som polishund. Hon och hennes förare utgår från Varberg, men arbetar över hela Halland. Hon har spårat upp stöldgods förr, men aldrig till ett så stort värde som båtmotorerna – cirka 600 000 kronor.

– Som alla polishundar är Listra vältränad och har genomgått tuffa tester som gjort henne extremt duktig på söka och spåra, både försvunna personer och stöldgods. En del av vår tid tillsammans ägnar vi åt fortlöpande träning och vi får varje år genomgå prov för att hon ska få fortsätta som polishund, säger Per som är Listras husse och förare.

– Schäfer är en klassisk hundras inom polisen och har de speciella egenskaper som krävs för krävande arbete inom brottsbekämpning. De är oftast stresståliga, uthålliga, duktiga på att spåra och blir sällan sjuka. Jag tror att Listra har en lysande karriär som brottsbekämpare framför sig, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

Att montera spårsändare på båtmotorn är det näst bästa sättet att göra livet surt för båttjuvarna. Allra bäst är dock att låsa in den inomhus när den inte används. Fler åtgärder som skyddar båten och motorn finns att läsa här.

För mer information kontakta:

Göran Södergren

produktchef båtförsäkring

08-790 03 11 goran.sodergren@svedea.se

Facebook

Instagram