Sök på Svedea.se

Fyra kattungar i kö för att id-märkas av Svedeas kattchippare.

Fyra kattungar i kö för att id-märkas av Svedeas kattchippare.

2022-11-23

Kattchippare på turné blev rullande succé

Svedeas kattchippare id-märkte sista katten den 6 november efter en två månader lång Sverigeturné. Då hade 1 069 katter och en handfull gosedjur blivit chippade gratis. Turnén fick mycket uppskattning längs vägen och blev en stor framgång!

Bakgrunden till Svedeas initiativ med kattchipparturnén är den nya lag om att alla katter ska id-märkas och registreras som träder i kraft vid årsskiftet. En lag som Svedea välkomnar och hoppas kunna höja kattens status och på sikt minska antalet hemlösa katter.

– För hundar har lagen om id-märkning funnits i 20 år. För oss är det självklart att katter ska få samma status, de är ju lika älskade familjemedlemmar som hundar. Vi blev glada över den nya lagen och ville göra något extra för att uppmärksamma den och även själva bidra till att märka katter. Det var så idén till att åka runt med en kattchipparbuss och chippa katter gratis föddes, säger Odd Einar Bruem, chef djurförsäkring på Svedea.

Antalet chippade katter gick från 400 till 1 069

Målsättningen med Svedeas turné var att chippa minst 400 katter. Efter 57 dagar, 31 turnéstopp och 490 mil på vägarna hade Svedeas kattchippare placerat 1 069 riskornsstora mikrochip på katter runt om Sverige.

– Utan våra fantastiska djurombud hade kattchipparturnén blivit svår att genomföra. De har utbildat sig till chippare, kört flera hundra mil kors och tvärs över landet och samtidigt tagit väl hand om såväl katter som kattägare! Det är jättekul att turnén fått så mycket välförtjänt uppskattning, även av media som nästan skrivit om varje stopp. Det här har gett oss blodad tand och vi planerar för att göra något för våra katter även nästa år, säger Odd Einar.

– Att få vara med och möta alla tacksamma kattägare under kattchipparturnén har varit en härlig upplevelse! En och annan kisse har varit lite tveksam innan chippningen, men själva märkningen går på ett kick och känns inte mer än en vaccination. Sen har vi även fått chippa några av de medföljande barnens gosedjur, vilket dämpat deras oro över att katten ska få ont, berättar Elisabeth Wennerbo, kattchippare och djurombud för Svedea.

Mer om hur Svedea höjer kattens status.

Fakta: Den nya lagen
Från 1 januari 2023 gäller en ny lag om id-märkning och registrering av katter hos Jordbruksverket. Lagen har tagits fram för att höja kattens status som husdjur och gör det möjligt att spåra bortsprungna katter till sina ägare. Mer information finns på Jordbruksverket.

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram