Sök på Svedea.se

Hundratusentals hundar blir vettskrämda varje nyårsafton.

Hundratusentals hundar blir vettskrämda varje nyårsafton.

2023-12-29

10 tips för att lindra hundens nyårsskräck

I Sverige finns runt 350 000 skotträdda hundar och av dessa behöver ungefär 10 % medicinering för att klara nyårshelgen. Svedea tipsar om hur du kan lindra hundens nyårsskräck.

Snart börjar eländet för hundratusentals hundar. Smällandet inleds ofta redan innan nyårsafton och avtar först på nyårsdagen. Varje år blir hundar skrämda och stressade, vilket kan ge psykiska men. Är man ute med sin hund när det smäller kan den rusa rätt ut i trafiken i panik med katastrofala följder.

– Vi har rekordmånga hundar i Sverige och dessutom väldigt många ovana hundägare som inte hunnit lära sig hur man ska hantera en skotträdd och skräckslagen hund. Risken är stor att vi får en ökning av skador som kan kopplas till nyårssmällandet. För att undvika det är mitt allra bästa tips att hålla hunden inne runt tolvslaget, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.  

10 tips: Så skyddar du hunden runt nyår  

Så här tätt inpå är det för sent att vänja sin skotträdda hund vid höga ljud. Men det finns bra tips att ta till även med kort framförhållning. Här är Svedeas 10 bästa råd inför nyår:  

  1. Se till att hunden är rastad i god tid och gå inte ut runt tolvslaget. Hundar flyr i panik varje år när pangandet börjar.
  2. Om inte din hund visar tecken på oro behöver du inte göra det heller. Men var uppmärksam.
  3. När ni går ut – ha hunden i halsband eller sele med rejält koppel, gärna med koppelöglan runt handleden.
  4. Smällandet kan pågå dagar både innan och efter nyårsafton. Använd gärna godis eller ben som förebyggande distraktion.
  5. Förbered hemmet – dra ner persienner och försök dämpa ljudet så gott du kan. Bygg en ljuddämpad koja under matbordet, gärna med hjälp av tungt tyg.
  6. Fetvadd i hundens öron eller hörlurar kräver ofta träning, men prova. Belöna med godis.
  7. Stressdämpande åtgärder – Adaptil halsband utsöndrar motsvarigheten till hundens lugnande feromon. Det finns även kosttillskott som dämpar stress och oro.
  8. Massera gärna din hund, beröring har också en lugnande effekt.
  9. Visa inte medlidande med din hund, det bekräftar bara hundens rädsla.
  10. Var nära din hund så den känner ditt stöd.

–Avslutningsvis har jag en vädjan till alla fyrverkerientusiaster: Tänd på allt ni har klockan tolv på nyårsnatten och gå inte och småsmäll innan eller efter. De enda som bryr sig om alla otajmade explosioner är skotträdda hundar och andra djur. Gott nytt år! avslutar Odd Einar.

Mer om att vänja din hund vid nyårssmällare. 

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram