Osteokondros

Osteokondros är en sjukdom som drabbar unga växande hundar, typiskt vid 4–6 månaders ålder. Det orsakas av att ledbrosket inte utvecklas i samma takt som bentillväxten och att det därmed blir sprickbildningar och flagande ledbrosk vilket yttrar sig i att hunden haltar. Det är oftast medelstora och stora raser som drabbas av osteokondros och förändringarna ses oftast i armbågslederna men kan även förekomma i bog-, knä- och hasleder.

Symptomen är hälta i det drabbade benet, och det brukar vara som tydligast efter vila. Många gånger är dock båda fram- eller bakbenen drabbade och då kan det vara svårare att lägga märke till att hunden haltar. Lederna kan också svullna upp och bli ömma. Diagnos ställs med klinisk undersökning och röntgen. En valp eller unghund som plötsligt börjar halta bör alltid undersökas av veterinär om hältan kvarstår efter ett par dagars vila.

Lindriga förändringar i boglederna kan ibland läka utan operation, men vid större skador och i de övriga lederna görs behandling via artroskopi (titthålsoperation). Ju tidigare operationen görs desto större är chansen till bästa möjliga resultat. Rehabilitering ledd av sjukgymnast är också en viktig del av behandlingen. Hunden får också antiinflammatoriska mediciner och ofta även specialfoder eller tillskott av glukosaminer.

Osteokondros har en ärftlig bakgrund, men sjukdomen är inte medfödd. För att ge din valp bra förutsättning att inte drabbas är det viktigt att ge den ett bra foder med rätt kalkhalt och rätt energimängd under valp- och unghundsperioden.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.