Vårrusta hojen – 4 värdefulla tips

När snön smält bort och solen värmer från en blå himmel vaknar tiotusentals hojåkare ur vinterdvalan. Men ha inte för bråttom ut på vägarna, din motorcykel behöver vårrustas först. Följ våra 4 tips, så blir åkningen både skönare och säkrare. Ännu tydligare blir det om du kollar in våra filmer med Nicholas Kimthi, tekniker på Desmo Center.

  1. Batteri
  2. Kedja
  3. Däck
  4. Vätskor


Kolla batteriet

Om batteriet inte är laddat, är det hög tid nu. Det finns olika sorter av batterier, de vanligaste är bly eller litium. Tänk på att olika typer kräver rätt laddare, annars kan batterierna förstöras. Kolla med din handlare om du är osäker. Det finns underhållsfria batteriladdare som du kan vara anslutna hela vintersäsongen, så är batteriet laddat och klart när du vill ta första vårturen. 

 
Justera och olja kedjan

Sköter du om kedjan och drivpaketet ordentligt, så slipper du onödigt slitage på både drev och kedja. Slacket på kedjan är viktigt och kan skilja sig från olika modeller. Kolla i instruktionsboken eller med din verkstad om du är osäker. Kedjan bör du smörja med jämna mellanrum eller efter varje tvätt. Chain lube på spray är lätt att använda när du kört, så får kedjan torka över natten. 

 
Kontrollera däcken

Däcken är A och O när det gäller köregenskaper, slitage och säkerhet. Kolla lufttryck, mönsterdjup och eventuella skador. Ofta finns en lapp på hojen som anger lufttryck fram och bak, eller så tittar du i instruktionsboken. Tänk på att en passagerare kräver högre tryck. Fel lufttryck sliter på däcken och kan göra hojen svårhanterlig. Titta också efter torrsprickor, om däcken är ojämnt slitna eller har för litet mönsterdjup. I så fall kan de behöva bytas. Har du nya däck bör du köra extra lugnt i början, eftersom det tar ett tag innan de får bra fäste.

 
Se över vätskenivåerna

Den hägrande premiärturen närmar sig, nu är det bara vätskorna kvar. Motoroljan kan du kontrollera antingen med sticka eller genom ett litet fönster på vissa modeller. Tänk på att motorolja är en färskvara och kan behöva bytas varje år. Är din mc vattenkyld bör du kolla kylarvätskan. Nivån ska ligga mellan strecken på expansionskärlet. Bromsvätskan är förstås också viktig och bör bytas vartannat år. Kolla i instruktionsboken eller med din verkstad vilka vätskor och oljor du ska använda. 

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.