Sök på Svedea.se

Närbild på bakhjul på en mc

Sälja mc – tänk på det här

Ska du sälja din gamla mc, kanske för att köpa en ny? Då bör du förbereda dig och tänka igenom hur du ska gå tillväga. Det händer att oseriösa köpare ställer till med problem. Läs våra och SMC:s råd innan du säljer din hoj.

Att tänka på innan provkörning

Alla som vill köpa en hoj vill förstås testa den, men provkörning kan vara ett riskfyllt moment. Det förekommer att oseriösa köpare helt enkelt försvinner med motorcykeln under provkörningsturen. Om du frivilligt lämnar ifrån dig nycklarna finns dessutom risken att försäkringen inte gäller. Kolla upp spekulanten innan ni bestämmer tid och plats och undvik att ses på ensliga ställen. 

Läs SMC:s checklista för dig som ska sälja privat

Pant i samband med provkörning

Om köparen erbjuder ett fordon, körkort eller något annat som pant ska du inte acceptera det – om du inte vet att panten verkligen tillhör köparen. Säkrast är att panten består av hela eller delar av den tänkta köpeskillingen. Andra alternativ är att du sitter bakpå, att ni kör på ett inhägnat område eller att du kör efter. Ett annat sätt är att ha så pass lite drivmedel i tanken att köparen inte kan smita så långt. 

Läs om provkörning vid försäljning hos SMC

Skriv avtal om provkörning

Genom att skriva ett avtal om provkörningen där båda parter fyller i personuppgifter och kommer överens om turen har du papper på överenskommelsen. Använd gärna SMC:s avtal om provkörning. Tänk på att din mc måste vara försäkrad, trafikvärdig och inte belagd med körförbud.

Kontakta försäkringsbolaget innan provkörning

Ta alltid kontakt med ditt försäkringsbolag och hör vad som gäller med din mc-försäkring innan du bestämmer tid och plats för provkörningen.

Ta med allt som hör till mc:n

Har du koll på alla papper och dokumentation? Och glöm inte nycklarna, inklusive reservnycklar. Men lämna dem inte ifrån innan du fått betalt.

Köp och ägarbyte

Skriv ett köpeavtal vid försäljningen där allt ni kommer överens om tas med, inklusive tillbehör och kända fel. Använd Konsumentverkets standardavtal. Vid det här laget vet du förhoppningsvis att köparen är den hen utger sig för. Ett ägarbyte kommer inte att kunna genomföras med falska uppgifter. I så fall kommer parkeringsböter, fortkörningar och skador registreras på dig. Ägarbytet görs med fördel i Transportstyrelsens app Mina Fordon. Men skriv inte över mc:n innan du fått betalt.

Betalning för din mc

Det bästa och säkraste sättet är att sköta överföringen av köpeskillingen på en bank. Då ser du att pengarna verkligen förs över och får ett bankkvitto som visar att du har pengarna på ditt konto. Ett alternativ är Swish, där man tillfälligt kan öka beloppsgränsen. I meddelandefältet skrivs ”köp av mc” samt registreringsnumret.

Glöm inte försäkringen

Tänk på att köparen måste ordna en egen trafikförsäkring, din gamla trafikförsäkring upphör att gälla i samband med ägarbytet.

Ska du köpa mc?

Om du i samband med försäljningen av din gamla hoj ska köpa en ny kan du läsa våra tips och råd här.

Facebook

Instagram