Sök på Svedea.se

Närbild på en framlykta på en mc

Köpa mc – tänk på det här

Går du och drömmer om att köpa hoj? Det finns en hel del att fundera på innan du bestämmer dig och en och annan fallgrop du kan undvika om du förbereder dig. Läs våra och SMC:s råd innan du köper din motorcykel.

Är det din första motorcykel?

Om du är en ovan förare som aldrig ägt en mc tidigare bör du välja en modell som är lätt att manövrera och inte väger för mycket. Tänk också på att din ålder och typ av körkort spelar roll. För att få köra alla typer av motorcyklar måste du ha körkortstyp A. 

Mer om de tre körkortsklasserna

Hur ska du använda hojen?

Vill du ha en smidig mc för att pendla till jobbet, eller ser du långa härliga resor framför dig? Ska den funka året runt, eller föredrar du att ge dig ut under den varmare delen på året? Det finns modeller för alla hojtyper och underlag, så börja med att fundera på hur du ska använda din framtida mc innan du börjar botanisera i utbudet.

Ska du köpa ny mc?

En fabriksny motorcykel lockar många hojälskare. Du kan få precis vad du önskar, med den utrustning och de tillbehör du vill ha. Med en ny mc får du garantier och en ökad trygghet när du köper genom en auktoriserad handlare. Naturligtvis ska du provköra noga och inte nöja dig förrän du hittar den modell som passar dig bäst just nu.

Ska du köpa begagnad mc?

En begagnad mc är betydligt billigare i inköp och har en mindre värdeminskning. Provkör flera olika modeller och när du fastnar för en speciell, jämför om möjligt. Undersök motorcykeln ordentligt och fråga om servicehistorik.

Ska du köpa mc av handlare?

Att köpa hos en handlare är det tryggaste sättet. Här är de proffs som verkligen behärskar alla aspekter av motorcykelägande. Ett köp via mc-handlare innebär också att konsumentköplagen gäller. 

Mer om vad du bör tänka på inför ditt köp

Ska du köpa mc privat?

Vid köp av en privatperson ställs lite större krav på dig. Här gäller köplagen som ger dig sämre skydd jämfört med om du köper hos en handlare. Samtidigt finns chans att göra ett riktigt bra köp. Läs SMC:s information om vilka fallgropar du bör undvika via den här länken.

Läs SMC:s information om vilka fallgropar du bör undvika

Se vad en mc-försäkring kostar dig

Fyll i dina uppgifter nedan och börja räkna

Ditt personnummer

Ska du privatimportera mc?

Att importera en motorcykel ställer ännu högre krav på dig som köpare. En import kräver en del pappersarbete och framför allt en hel tid vid datorn när du ska söka. SMC råder att begränsa sökandet till ett land, eftersom utbudet är så stort. Dessutom skiljer sig reglerna åt mellan olika länder. 

Läs vad SMC:s skriver om direktimport

Får du problem med mc-köpet?

Är du medlem i SMC kan du vända dig till dem eller någon av deras samarbetsjurister. Om du vill reklamera kan du vända dig till Hallå Konsument. 

Ska du sälja mc?

Om du ska byta upp dig och samtidigt sälja din gamla hoj kan du läsa våra tips och råd här.

Läs våra och SMC:s råd innan du säljer din hoj

Facebook

Instagram