Sök på Svedea.se

Grå katt vilar på golvet

Katter som kräks

Att en katt kräks är inte ovanligt i sig, men ibland kan det vara ett tecken på något allvarligare. Tillsammans med vår expert Elise Lundin, leg. veterinär, berättar vi hur du bedömer din katts kräkning och när det är dags att söka hjälp eller inte.

Varför kräks katter?

– En katt kräks som bekant för att få upp innehållet i magsäcken. Oavsett om magsäcken är tom eller fylld så bildas magsyra, vars uppgift är att ta hand om maten. Kattens tarm är hela tiden i rörelse för att kunna transportera mat, magsyra, saliv och avföring vidare. Om det då blir ett stopp i tarmen så uppstår ett tryck mot tarmväggen, vilket leder till att närings- och blodtillförseln komprimeras. I värsta fall kan det leda till att den delen av tarmen skadas eller dör.

Kräkningar och frekvens

Vissa katter har problem med hårbollar och för att undvika att dom orsakar kräkningar, illamående eller stopp i tarmen kan du ge foder med “hairball control” men även kattmalt. Det är viktigt att du har koll på antalet kräkningar. Kräks katten flera gånger på kort tid, är det mer oroväckande än om den kräks sporadiskt under flera månader. Intensiva kräkningar kan tyda på ett stopp i tarmen, men det kan även innebära en förgiftningsrisk eller s.k. tarminvagination (tarmen trär upp sig på sig själv och stryper närings- och blodtillförsel så tarmavsnittet dör).

– Att kräkas ofta under längre tid kan tyda på magkatarr, opassande foder, parasiter, njursjukdom med mera. Om katten däremot både kräks och har diarré, är magsjuka mer troligt. Många kattägare tror att inte det kan vara stopp i tarmen eftersom katten bajsar. Det stämmer tyvärr inte alltid.  Även om det uppstår ett stopp i tarmen finns det metervis med tarm efter stoppet med innehåll som är på väg ut. Den avföringen har redan bildats och tarmen fortsätter därför att röra sig där det inte är stopp.

– Skulle du se blod i kräket så är mängden avgörande. En strimma eller droppe är inte så alarmerande, det kan bero på att ett ytligt kärl brustit. Större mängder blod eller en helt blodfärgad kräkning bör däremot kollas upp omgående hos en veterinär. Har katten feber och kräks kan det bero på smitta och magsjuka, men även ett blödande magsår, säger Elise.

Om katten fått i sig ett främmande föremål

Om kattens allmäntillstånd är normalt är det antagligen mindre allvarligt för tillfället. Det kan dock ändras snabbt, så var vaksam. Saker katten kan ha svalt, som till exempel ett snöre, är generellt inte farliga så länge de ligger i magsäcken där det är gott om plats. Men om det svalda föremålet flyttas till tunntarmen, kan tarmen börja trä upp sig på sig själv och snöras av. Då kan det plötsligt bli livshotande.

– Svalda längre föremål som exempelvis trådar och garnsnören, är något vi veterinärer oroar oss för då konsekvenserna i de flesta fall blir allvarliga. Är kattens allmänna tillstånd påverkat, samtidigt som den kräks, bör du alltså uppsöka veterinär. Du kan erbjuda katten mat för att se hur aptiten är och om katten får behålla maten. Verkar det normalt så kan du börja med att behandla din katt hemifrån. Har katten däremot en öm buk, så bör du åka till en veterinär omgående, fortsätter Elise.

Kontakta veterinär vid något av följande:

Hos Svedea ingår veterinärvårdsbesök hos FirstVet i försäkringen. 

Ersätt vätskeförlusten om katten kräks

Det viktiga att tänka på är att en katt som kräks förlorar snabbt både vätska och salter, ge den därför vätskeersättning. Den finns att köpa, men går även att göra själv. 

Värm lösningen så att honungen/druvsockret löses upp. Låt svalna innan du ger katten blandningen. Ge små mängder ofta, gärna var 20e minut vaken tid. 

Att tänka på 

Det är viktigt att ta kontakt med veterinären innan du börjar ge vätskeersättningen. Om läget är så pass akut eller om din katt har förlorat mycket vätska under längre tid kan den behöva behandlas med dropp istället.

Behandla med skonkost om symptomen är lindriga

– Förutom vätskeersättning är det bra att ge katten lättsmält mat s.k. skonkost ofta. Kokt ris, kyckling, vit fisk eller annan fettsnål mat är bra exempel på detta. Det finns även skonkost att köpa på nätet eller hos veterinärkliniker. Då ger du katten 1 tsk i timmen första dygnet, därefter 1msk varannan vaken timme andra dygnet. Fortsätt sedan successivt portionsstorlekarna öka och minska antalet tillfällen. Om katten inte vill äta maten kan du mosa den med en stavmixer och spruta in den i mungipan. Aptiten bör dock bli bättre och bättre. Dålig aptit under en längre tid är dock ett dåligt tecken som bör utredas av en veterinär. 

Vi hoppas att du får nytta av dessa tips kring hur du kan ta hand om och tolka din katts symptom om den skulle drabbas av kräkningar. Är du orolig eller osäker är det alltid bäst att kontakta en veterinär.

Text av: Elise Lundin, leg. veterinär

Facebook

Instagram