Sök på Svedea.se

Vi ser en sibirisk katt

Sibirisk katt

Den sibiriska katten kommer ursprungligen från Ryssland. Många anser att den är ursprunget till de flesta långhåriga raserna. Men trots det ryska klimatet och den tuffa historiken är den både nyfiken, intelligent och kramgo.

En katt för allergiker

Den sibiriska katten är hypoallergen, dvs den bär på en mindre mängd av Fel d 1, proteinet som står för över 80 procent av alla allergiska reaktioner mot katter. Därför passar den bättre för många som älskar katt men har pälsallergier. Hur mycket eller lite allergi en katt kan framkalla, oavsett ras, kan dock skilja sig från individ till individ och från människa till människa.

En katt med krafter

Med sina stora tassar, kraftiga hals och långa svans klarar den sibiriska katten det mesta. Den blir vanligtvis inte fullvuxen förrän vid fem års ålder, men väger då i genomsnitt fem till nio kilo om det är en hane och fyra till fem kilo om det är en hona. Den har en mycket tät, kort päls som är vattenavstötande, vilket gynnar den utomhus. Kring halsen, på bröstet och bakbenen är dock pälsen längre. Den långa pälsen tovas generellt inte så mycket, men det är ändå bra att borsta den regelbundet för att hålla den i form och för att stimulera blodcirkulationen.

En social katt med karaktär

Den sibiriska katten vill gärna ha uppmärksamhet och passar därför jättebra som husdjur. Den är social, tillgiven och lojal, men samtidigt självsäker. Sibiriska katter är också ovanligt intelligenta och tycker om att lösa gåtor för att nå sina mål. Det är inte heller ovanligt att se dem leka med vatten, utomhus eller i diskhon. När den är på gott humör och trivs kan den visa det genom att spinna, pipa eller kvittra samtidigt som den vippar på svansen.

Behöver aktivering och omvårdnad

En sibirisk katt fungerar bra som innekatt. Den möter till och med människor vid dörren, kommer ofta vid inkallning och älskar att leka. Väljer du en sibirisk katt måste du alltså se till att den aktiveras ordentligt. Den trivs inte med att spendera dagarna ensam utan stimulering. Lämnas den ensam länge så kan den istället hitta på egna hyss. Katten är även både atletisk och smart så bli inte förvånad om du hittar den på oväntade ställen som ovanpå bokhyllan eller hängande i gardinstången. 

Facebook

Instagram