Sök på Svedea.se

Maine coon med tydliga, gulaktiga ögon tittar åt sidan, med suddig grönska och vita blommor i bakgrunden

Maine coon

Maine coon är inte bara imponerande i storlek utan också känd för sin vänliga personlighet och lugna temperament. I denna artikel utforskar vi maine coons ursprung, egenskaper och skötselråd.

Snabb fakta om maine coon:

Ursprung

Maine Coons är en av de äldsta naturliga kattraserna i Nordamerika. Ursprungligen kommer rasen från nordöstra USA, specifikt delstaten Maine, där den också är delstatens officiella katt. Maine coon har en historia som är lika fascinerande som dess utseende.

Under 1800-talet färdades handelsskepp till USA där sjömän hade med sig långhåriga katter som sedan parade sig med lokala korthåriga bondkatter. Resultatet blev maine coon. Under 1970-talet godkände Cat Fanciers Association rasen som en officiell kattras.

Rasen var anonym fram till år 1953 då "The Main Coon Cat Club" bildades. Klubben arbetade för att se till att rasen bevarades genom bland annat specifika utställningar för Maine coon. Till Sverige importerades den första Maine coon 1986 och idag finns drygt 9 300 registrerade.

Utseende och karaktär

Maine coon är bland de största och mest populära kattraserna i världen. Vuxna hanar kan ofta väga mellan 6–11 kg eller mer, medan honor generellt sett är något mindre men fortfarande större än genomsnittet av andra kattraser. 

De kan vara upp till hela 100 cm långa från nos till svanstipp, med kroppslängder som ofta når ca 48 – 76 cm. De kan ha en höjd på omkring 25 – 40 cm vid axeln.

Rasen kännetecknas av en lång, muskulös och robust kroppsbyggnad, vilket ger dem ett kraftfullt intryck. Pälsen är tjock och vattenavvisande, anpassad för att katten ska överleva i det kalla klimatet i New England.

Ett av de mest framträdande och igenkännliga dragen hos kattrasen är dess stora, upprättstående öron. Dessa öron har oftast tofsar på spetsen vilket påminner om öronen hos ett lodjur. De stora tuftade öronen hjälper till att hålla värmen.  

De har stora, uttrycksfulla och något snedställda ögon. Det finns många varationer på ögonfärg, men grön, guld och koppar är de mest vanliga. Vissa maine coons, särskilt de med vit päls, kan ha blå ögon eller ha två olika färger på vardera öga.

Maine coons personlighet

De är kända för att vara sällskapliga, vänliga och lekfulla, vilket gör dem till utmärkta familjedjur. De är intelligenta och nyfikna, vilket ofta leder till att de är lätta att träna. Många maine coons älskar vatten, vilket är ovanligt för katter, och de kan ofta ses leka eller doppa tassarna i vattenskålar eller badkar.

De tycker om att vara utomhus och bör ha möjlighet att klättra och leka för att tillfredsställa deras instinkter. Maine coon är känd för sin kuttrande mjuka röst, och pratar mycket.

Hälsa och skötsel hos maine coon

När det gäller skötsel kräver maine coon regelbunden pälsvård. Deras tjocka päls behöver borstas minst ett par gånger i veckan för att förhindra tovor samt hålla pälsen ren och blank. Öronen bör också kontrolleras regelbundet för att inte större mängder öronvax samlas och skapar problem.

Även om de är relativt friska katter, är det viktigt att vara uppmärksam på vissa genetiska hälsotillstånd som kan påverka rasen, såsom hypertrofisk kardiomyopati (HCM) och höftledsdysplasi. HCM kan orsaka blodproppar och problem med hjärtat. Att vara uppmärksam på tidiga sjukdomstecken kan minska risken för att maine coons drabbas av allvarliga komplikationer.  

Maine coon-katter är också kända för sin långa livslängd, med många som lever väl in i sina tonår. Med rätt kost och mycket kärlek kan dessa katter vara en del av familjen under många år.

Sammanfattningsvis är maine coon en unik och fascinerande ras med mycket att erbjuda. Deras imponerande storlek, den vackra pälsen och vänliga natur gör dem till en älskad ras bland kattentusiaster världen över.

Oavsett om du redan har en maine coon eller överväger att välkomna en i din familj, är det säkert att säga att dessa katter ger en speciell och berikande närvaro i sina hem.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket kostar en maine coon?

Priset för en maine coon kan variera beroende på flera faktorer, inklusive uppfödarens rykte, kattens ålder, stamtavla, färg och om katten är avsedd för sällskap eller utställning/avel. Generellt sett ligger priset från en ansedd uppfödare någonstans mellan 10 000 - 20 000 kr.

Hur gammal blir en maine coon?

I genomsnitt kan maine coon katter leva mellan 12 - 15 år, men det är inte ovanligt att de lever upp till 18 år eller längre, förutsatt att de får korrekt vård, näring och regelbundna veterinärkontroller.

Hur länge växer en maine coon?

Medan de flesta andra katter når sin fulla storlek vid 1 – 2 års ålder, kan maine coons fortsätta att växa och utvecklas tills de är 3 – 5 år gamla. Detta innebär att de har en längre tillväxtperiod jämfört med många andra katter.

Hur stor är en maine coon?

Vanligtvis väger hanarna ca 6 – 11 kg men det är inte ovanligt att en stor hane väger mer. Honorna är generellt mindre och väger mellan 4 – 6 kg, även om vissa kan vara större.

Facebook

Instagram