Sök på Svedea.se

Hundar och huggormar – tänk på det här!

Med varmare väder vaknar det mesta till liv, inte minst huggormarna. De söker sig till varma platser där de kan gassa i solen och då kan det vara farligt att vara hund. Läs våra tips på vad du ska tänka på om din hund blir ormbiten.

Varje år blir ett stort antal hundar i Sverige bitna av huggormar. För de allra flesta går det bra igen men för några slutar det faktiskt med dödlig utgång. Och även om den riktiga sommarvärmen ännu inte har infunnit sig så kan det vara klokt att hålla ett vakande öga när ni är ute på promenad – särskilt på soliga, varma platser och uppe på berg. Och kanske klampa lite extra i marken så ormarna känner av vibrationerna.

Så ser du om hunden blivit ormbiten

Visar det sig att hunden blir trött och inte vill röra på sig, den får en svullnad på kroppen, får diarré eller börjar kräkas så är det symptom på att din hund kan ha blivit ormbiten. Då är det viktigt att hålla hunden så stilla som möjligt - annars finns risk att giftet sprids i kroppen.

Ta alltid hunden till veterinär

Din hund kanske verkar opåverkad till en början. Men symptomen kan visa sig när som helst under de första 48 timmarna. Därför ska du, så fort du misstänker att hunden blivit ormbiten, ta den till veterinär.

Skulle din hund bli ordentligt dålig av ormgiftet så finns det idag effektiva serum. Men det kostar också därefter. Med intensivvård och serum hamnar prislappen sällan under 15 000 kronor. Men för de flesta hundar räcker det med smärtstillande och vätska. Och att hunden får vila och återhämta sig.

Så gör du om hunden blir biten av en huggorm:

Facebook

Instagram