Sök på Svedea.se

Jack russell spårar längs marken

Spåra och söka med hund

Att spåra och söka med sin hund är att öppna dörren till en värld fylld av glädje, spänning och överraskningar, både för dig och din hund. Det är dessutom lätt att pröva på och nästan alla hundar både kan och tycker om att spåra. Här är några exempel på övningar.

Börja träna enkelt

Det finns en mängd bra kurser att välja mellan där du kan träna och ha kul ihop med din hund. Generellt kan en valp eller unghund kan börja tränas när den är mellan fem till nio månader gammal. Det vanligaste sättet att träna spår på är att låta din hund leta upp dig. Ta med något som hunden tycker om, till exempel en leksak eller godis, och gå bort så hundens inte ser dig. Låt någon annan hålla kvar hunden så länge och låt den sedan leta rätt på dig på given signal. Tränar du ensam kan du gå ut i skogen med din hund och lämna kvar något hunden tycker om. Tillsammans går ni sedan ut och letar upp saken. 

Spårträna med godis

Du kan även pröva att lägga ett spår av godis. Då gör du så här. Ta med en kompis och låt hen ta hand om hunden. Sedan går du ut en bit i skogen. Lägg en bit hundgodis längs den väg du tagit, från den plats där du vill att spåret ska börja. Visa hunden var spåret börjar och låt den följa spåret fram till ”målet” som kan vara en större bit godis eller en leksak. När din hund klarar övningen bättre och bättre, kan du pröva att lägga godis med längre och längre mellanrum eller lägga spåret i en vinkel, över en stig, över stockar etc. Har du ingen kamrat att ta med dig kan du åka ut i förväg och lägga ut godiset. 

Sökträna inom ett område

Vill du pröva på en lite svårare övning kan du göra en sökruta i till exempel i skogen eller på en orörd plats. Du tar 4 pinnar som du binder ett rött snöre på för att de skall synas. Mät sedan upp en ruta på ca 3 x 3 meter (eller större) och sätt pinnarna i hörnen. Börja med att gå runt och i zick-zack runt i rutan. Då förstår hunden att den ska leta inom området där det luktar människa. Samtidigt lägger du ut ca 3-5 bitar av något som hunden älskar. Hämta sedan hunden, i koppel eller lös, och stanna vid första pinnen. Säg sedan ”sök” eller det kommando hunden är van vid och den lät den söka fritt inom rutan. I och med du gått runt i rutan innan vet hunden att det är där han ska söka. 

Träna viltspår/blodspår

Att träna viltspår innebär att du behöver något som luktar vilt, t ex djurblod och en rådjursklöv. Du drar det som doftar efter marken eller droppar en droppe blod då och då. Låt sedan hunden spåra. Tänk på att du kan behöva tillstånd från Jordbruksverket för att lägga blodspår. 

Mer om tillstånd för att träna viltspår

Träna till att bli specialist!

Hundars utmärkta luktsinne gör att de är väldigt användbara som hjälp inom en rad olika branscher. Idag jobbar hundar inom allt från att spåra upp narkotika och hitta mögel till att nosa upp kantareller och granbarkborrar. Är ni intresserade finns det alltså en rad olika yrken som din hund kan excellera inom!  

Facebook

Instagram