Sök på Svedea.se

Hund skäller uppåt på grönt gräs

Skäller din hund ofta och länge?

Hundar skäller för att komma i kontakt med varandra. Men vissa hundar skäller väldigt ofta och länge i olika situationer. Det kan ha flera olika orsaker och därför har samlat tips som kan hjälpa dig om du känner igen din hund i detta.

Alla hundar skäller ibland

Upplever du att din hund skäller onormalt mycket och ofta i fel situationer? Då kan du försöka träna bort det. Hur mycket hunden skäller har naturligtvis till viss del med ras, individ och arv att göra. Men om du känner igen dig i situationen så bör du fundera på att försöka minska problemet.

Varför skäller hunden så mycket?

Den kan vara rädd och vill därför skrämma bort det upplevda hotet. Hunden kan vara stressad pga att dess vardag inte är i balans. Vi själva kan ha lärt hunden att skällandet kan löna sig genom att ge den extra uppmärksamhet när den skäller. Vissa hundraser är dessutom framavlade för att varna sin flock.

Rädsla eller osäkerhet?

En hund som är rädd skäller ofta i samma situationer eller på ungefär samma saker. Då ska du träna på att få den att bli mer bekväm i situationerna. Träna hundens trygghet genom att ge den något gott att äta i skälliga situationer. Då kopplar hunden så småningom samma oroliga situation till något positivt. Behöver du få hjälp med vad som orsakar oron hos hunden kan du kontakta en hundtränare eller annan expert.

Onormal stress?

En vanlig orsak till att hundar skäller överdrivet mycket är stress och den kan bero på att hundens vardag inte är i harmoni. En hund kan vara under- eller överstimulerad och får då mycket stresshormoner som orsakar t ex ett onormalt skällande. Det du ska försöka göra för hunden i detta fall är att skapa en lagom jämvikt av vila, motion, arbete och socialt umgänge. Då kommer den med stor sannolikhet att stress-skälla mindre och må bättre.

Uppfödd för att varna?

Många hundraser har som syfte varna sin flock genom att skälla om någonting händer i närheten. Det du kan göra är att träna hunden så du får kontroll över skällandet. Ett sätt är att lära hunden förstå "tyst" genom att distrahera den med något som skramlar eller lite godis varje gång den skäller. När du fått hundens uppmärksamhet genom att skramla säger du "tyst". Slutar den då så får den beröm och en belöning. När den lärt sig sammanhanget mellan belöning och sluta skälla, så kan du ta bort belöningen och bara berömma den för att ha gjort rött.

Det lönar sig att skälla?

En hund kan lära sig att skälla i vissa situationer för att den insett att det kan löna sig. Din hund kanske skäller när den har långtråkigt? Då ska du ignorera den och istället ge den beröm den när den lugnat sig. Därefter kan du naturligtvis leka lite med hunden, det tycker den alltid om. En hund som skäller mycket och ofta kan bli ett problem, även för grannar. Men det finns olika sätt som du kan använda dig av för att mildra problemet så använd våra tips eller varför inte fråga en hundpsykolog? Lycka till!

Facebook

Instagram