Sök på Svedea.se

Inomhusträning av en svart hund som är i rörelse och viftar på svansen

Roa hunden både inne och ute

Det är mörkt ute men förhoppningsvis närmar sig lite ledighet! Även om du kanske mest ser fram emot att ta det lugnt och dricka glögg i soffan så gissar jag att hunden har en helt annan önskelista. Aktivera mera! ropar många hundar. Därför kommer här fyra bra aktiveringstips, både för promenaden och hemmahänget.

Servera maten på ett ovanligt sätt

Låt hunden få jobba lite för att komma åt sin mat genom att rulla in maten i en handduk eller filt. Eller sprid ut all mat på en plåt där du även lägger en massa andra saker – till exempel en gaffel, en upp-och-ner-vänd-burk och ett gosedjur. Eller något annat som passar bra för hunden att böka runt med. Hemma hos oss har en handduk fått den mattokiga flatten att äta sin middag på drygt en kvart istället för tio sekunder.

Lär hunden något helt onödigt

Att lära hunden något den faktiskt inte behöver kunna är jättebra träning! Du lär dig samarbeta med din hund och motivera den på bra sätt utan pressen att få det hela perfekt eller klart så snabbt som möjligt. Träningen blir liksom målet.

Plantera godisträd på promenaden

En snabb och rolig aktivering är att göra godisträd. Du stoppar helt enkelt in godisbitar i barken på ett träd och låter sedan hunden nosa rätt på dem. Börja lite lätt med några få bitar som inte ska vara alltför svårt placerade – men så fort hunden förstått vad det hela går ut på kan du sätta godisbitar en bit upp (så hunden måste sätta upp framtassarna på trädet för att nå) och sprida ut dem runt om i trädet så hunden får en ordentlig nosstund.

Byt sida och byt igen

En både rolig och användbar sak att göra på promenaden är att lära hunden byta sida. Förutom att det ger hunden lite hjärngympa så är det bra att kunna om du får hundmöte eller av annan anledning vill ”flytta” på hunden. I filmen kan du se hur det kan se ut när man börjat träna sidbyten.

Facebook

Instagram