Sök på Svedea.se

Jack Russell terrier sniffar vid orange kon på gräsmatta

Träna rallylydnad

Rallylydnad är en mycket omtyckt hundsport i och med att alla hundar kan delta, oavsett vilken nivå den befinner sig på. Sporten går ut på att du och din hund går genom en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. Läs mer om hur du kommer igång.

Rallylydnad – en lekfull sport

Rallylydnad går i grunden ut på att ha skoj och lära sig samarbeta med sin hund. Ni ska ta er igenom en bana som innehåller ett antal skyltar. Varje skylt beskriver ett moment som hunden ska genomföra, till exempel sitt, ligg, vänd 360 grader, gå slalom och mycket annat. Det fina med sporten är många av dessa ”uppdrag” samtidigt blir en lektion för både dig och hunden att ta med er ut i vardagen.

Vad krävs för att börja?

Tävlingen är inte så fysiskt krävande så alla hundar är välkomna, men det blir lite lättare om hunden kan några enkla kommandon som sitt, ligg och att den kan ställa sig upp på kommando. 

Vad krävs för att tävla?

Tävlingarna är öppna för alla hundar som fyllt 10 månader och du kan tävla i fyra klasser: nybörjarklass, fortsättningsklass, avancerad klass och mästarklass. Alla startar i nybörjarklassen och kan därefter avancera uppåt i klasserna om de klarar kraven. Vill du anmäla din hund till en tävling måste du vara medlem i en klubb som ingår i SKK:s organisation. En oregistrerad behöver först ha en speciell tävlingslicens från SKK.

Tävla, lär och ha skoj!

Rallylydnad passar jättebra för den vanliga familjehunden – och vanliga hussar och mattar. Varken din eller hundens ålder är inte så viktig och det gör ingenting om hunden inte lyckas utföra alla moment perfekt. Har ni ett bra samarbete och kontakt kan ni ändå få bra resultat – och med rallylydnad har ni alltid roligt tillsammans!

Mer om rallylydnad hos Kennelklubben

Facebook

Instagram