Sök på Svedea.se

Nosework med hund

Nosework, aktivera hunden med nosen i fokus

Hundar har ett fantastiskt luktsinne och de flesta älskar att få sätta nosen på prov. Därför har nosework kommit att bli en av de populäraste hundsporterna. Här kan du läsa om nosework och hur du själv kan aktivera din hund.

Hundars luktsinne

Luktsinnet är hundens främsta sinne. Nosen är sinnrikt konstruerad med näsborrar som kan utnyttjas var och en för sig för att effektivt upptäcka målet för doften. Upp till 300 miljoner doftreceptorer fångar upp doftsignaler och skickar dem vidare till hjärnans luktlob (ungefär fyra gånger större än människans). 

Att luktsinnet är känsligt märker du under rastpromenaderna, då hunden ivrigt skannar av omgivningen med nosen. Och det är viktigt att hunden får tid att göra det för sitt välbefinnande, utan att bli avbruten. Den får massor med information under sitt sniffande där andra hundar lämnat spår. Nosen blir som ett verktyg som ihop med kissandet låter hunden ta emot och sända signaler till vänner och rivaler. 

Noseworks bakgrund

Så gott som alla hundar gillar att få arbeta med nosen och det är stimulerande både fysiskt och psykiskt. Nosework utvecklades i USA, inspirerad av professionella sökhundar som narkotikahundar och eftersökshundar – det vill säga hundar som bokstavligen arbetar med sina nosar. I Sverige har nosework varit en officiell hundsport sedan 2017 och antalet utövare växer stadigt.

Vad går nosework ut på?

Nosework är en form av specialsök som går ut på att hunden ska söka efter vissa utvalda doftämnen. Ett bra komplement till andra former av motion för din hund. I tävlingssammanhang används lagerblad, eukalyptus och lavendel. Doftämnet (hydrolatet) placeras på olika ställen, både ute och inne, på olika höjder och mer eller mindre dolt. 

Så kan du träna nosework med din hund

Om du vill börja träna nosework med din hund funkar den egna villan eller lägenheten utmärkt som ”spelplan”.

  1. Börja med att ”gömma” något hunden gillar och som motiverar söket, favoritgodiset till exempel. Välj enkla ställen som är lätta att hitta, men variera dem gärna. 
  2. I takt med att din hund lär sig kan du höja ribban något och göra övningen lite svårare. Testa att lägga godiset bakom en soffkudde, lite högre upp på en hylla eller bakom en byrå. 
  3. Om övningarna med bara godis går bra kan du börja med ett doftämne som du placerar ut ihop med godiset. Hunden känner igen godisdoften men kommer också att lära sig känna igen den nya doften. 
  4. Nu kan du börja med att bara placera ut doftämnet, men var noga med att belöna hunden med en godisbit när den hittar rätt. Då lär sig hunden att förknippa doften med godis.

Vill du börja tävla i nosework?

Om du och din hund liksom många andra fastnar för nosework kanske ni vill prova på att tävla. Förutom att själva övningen är utvecklande är det kul att umgås med likasinnade! Tänk på att hunden måste vara minst 1 år och först måste klara ett speciellt doftprov.  

Mer om hur nosework-provet går till

Facebook

Instagram