Sök på Svedea.se

En brun och vit hund ligger sammanrullad på en stol med blå och gröna ränder

Hundar och diarré

Att hundar drabbas av magtarmstörningar är vanligt. De stoppar ju gärna i sig olämpliga saker eller kanske olämpligt mycket av lämpliga saker. Därför är det bra att kunna förstå och behandla störningarna i tid. Med god kunskap om hundens magtarmkanal kan du förebygga och hantera de flesta magtarmproblem Anna Pamuk, leg veterinär, berättar mer.

Ju mer du kan om hundens magtarmkanal, desto bättre kan du förebygga och hantera din hunds magtarmproblem. Utan rätt behandling kan en förstoppning, diarré eller kräkning lätt eskalera till allvarliga tillstånd som kräver veterinärvård.  

Mår magtarmkanalen bra mår hunden bra 

I magtarmkanalen sker matsmältningen, som gör att hunden kan tillgodogöra sig näringen i fodret. Under den upp till dygnslånga resan genom magtarmkanalen tas vatten, näringsämnen, vitaminer och salter upp. De foderpartiklar som tarmen inte kan smälta ner eller ta upp blir avföring. I magtarmkanalen finns också hundens största inre försvarsorgan.

Upp till 80 % av hundens immunförsvar sitter nämligen i magtarmkanalen. Som hundägare är det därför viktigt att du väljer ett bra hundfoder som är lättsmält och inte retar immunförsvaret. Ett bra hundfoder utgår alltid från den enskilda hundens unika näringsbehov och ska ge den energi och de tillskott hunden behöver, varken mer eller mindre.

Välj rätt hundfoder 

Välj ett foder som du känner dig trygg med och som är anpassat för din hunds ålder och typ. Du ser om fodret är rätt genom att bedöma hundens hull och dagligen inspektera avföringen. Rätt foder får din hund att hålla lagom vikt, bajsa sparsamt, prestera fullt ut och må bra. Hundar mår bäst av en anpassad och ensidig kost

för att inte störa bakteriefloran i magtarmkanalen. Det kan ta upp till två månader för grovtarmens goda bakterier att vänja sig vid ett nytt foder. Om något retar hundens magtarmkanal uppstår en inflammation i organet som rubbar matsmältningen.

Retningen kan bero på felaktig utfodring, främmande föremål, infektion, allergi eller parasiter. Beroende på orsak, drabbas hunden av symtom som ovilja att äta, kräkning, förstoppning eller diarré.  

Magkatarr vanligt hos unghundar 

Att unghundar periodvis kräks på tom mage är ofta ett symtom på en akut inflammation i magsäcken, magkatarr. Inflammationen uppstår under tillväxten och blir som mest påtaglig under puberteten. Unghunden mår illa, visar ovilja att äta och står ofta med krum rygg av smärta.

Obehandlad kan magkatarr orsaka följdproblem som magsår, avmagring och halsinflammation på grund av sura uppstötningar. Därför är det viktigt att som hundägare uppfatta och hantera symtom på magkatarr i tid med lättsmält foder, tillskott av goda bakterier, vila och magmedicin.

Ett så kallat magtarmfoder har en mycket hög smältbarhet och retar därför inte slemhinnan. För att ytterligare dämpa inflammationen ges magmedicin som hämmar magsyreproduktionen. Tillskott av goda bakterier (probiotika) stärker immunförsvaret genom att skapa bakteriebalans i mage och tarm.  

Ta kräkningar på allvar 

Eftersom våra hundar tenderar att äta ”allt”, från majskolvar och stenar till strumpor, bör du som hundägare vara uppmärksam om hunden kräks. På veterinärspråk kallar vi sådana föremål för främmande kroppar.

Om hunden svalt en främmande kropp reagerar försvaret med en ofrivillig uppstötning; hulkning eller kräkning. I bästa fall kräks föremålet upp, i sämsta fall har det redan hunnit passera ut i tarmen eller fastnat i magsäcken.

Om föremålet fastnar i tarmen kan tillståndet bli allvarligt med risk för en livshotande chock. Upprepade intensiva kräkningar ska därför alltid tas på allvar, speciellt om hunden gärna tuggar på ”allt”. 

Olika former av diarré 

Om upptagningsförmågan i tarmen blir nedsatt drabbas hunden av diarré. Det kan bero på allt från intag av olämplig föda till infektioner. Som hundägare är det viktigt att du förstår skillnaden på diarré och diarré.

Vid tunntarmsdiarré syns en riklig och lös vätska, ibland med inslag av mörkt blod. Som regel behöver denna typ av diarré inte  veterinärvård för att kompensera den stora vätskeförlusten.

Vid tjocktarmsdiarré upplevs avföringen däremot ojämn och slemmig, ofta med inslag av ljust blod. Som regel kan du behandla den här typen av diarré hemma med diet, vila och vätska. Om hunden visar andra symtom, eller om diarrén inte är övergående, ska veterinär kontaktas.  

Tips vid magtarmstörningar  

Oavsett magtarmstörning är den viktigaste åtgärden att vätska och vila en hund med diarré. Normalt läker slemhinnan i tarmen om hunden utfodras med skonkost under ett par dagar. Bara om hunden kräks bör den svältas under ett halvt dygn för att läka den irriterade magslemhinnan.  

Skonkost 

Skonkost är ett mycket lättsmält foder som inte irriterar slemhinnan (kokt kyckling, älgkött och ris eller ett färdigt magtarmfoder). Under de tre första tre dagarna ges dieten i små portioner, för att sedan under ett par dagar successivt blanda in hundens normala foder. Normalt läker en okomplicerad magtarmstörning ut på en vecka.   

Vätskeersättning 

Vid diarré är risken för vätskebrist stor. En hund med dålig vätskebalans kissar mörk urin, tandköttet känns klibbigt och huden blir mindre elastisk. En obehandlad vätskebrist kan leda till ett livshotande tillstånd.

Oavsett magtarmstörning är det därför viktigt att tidigt lura i hunden vätskeersättning, som tillför vatten och salter som ökar tarmens upptagningsförmåga av vätska. Vätskeersättning innehåller viktiga salter och kolhydrater och kan köpas färdig eller tillverkas hemma.  

För att påskynda läkningen kan du komplettera skonkosten med receptfria kosttillskott som mineraler, fibrer, lerämnen, prebiotika och probiotika. Dessa tillskott skyddar slemhinnan, stimulerar upptaget av vätska och näringsämnen och underlättar magtarmpassagen. Tillskotten kan både ges akut och förebyggande till en hund med känslig magtarmkanal. 

Kontakta veterinär om hunden:  

Text av: Anna Pamuk, leg. veterinär

Facebook

Instagram