
Tandsten hos hund
Vad orsakar tandsten på tänderna hos hundar?
Tandsten bildas när plack, en mjuk beläggning av matrester och bakterier, inte avlägsnas i tid och istället mineraliseras av saliven. Detta leder till en hård beläggning som först uppstår längs tandköttskanten men snabbt kan sprida sig till hela tandytan.
Vissa hundar och raser har lättare att få tandsten än andra och kosten spelar även roll. Till exempel kan mjuk mat ge större risk för tandsten än torrfoder.
Det finns två typer av tandsten:
- Tandsten ovanför tandköttskanten
Denna kallas supragingival tandsten eller salivsten och har en vit, gul eller brun färg. Den är ofta lättare att ta bort och kan ibland hanteras med tandborstning. - Tandsten under tandköttskanten
Kallas subgingival tandsten eller serumsten. Den är mörkare och svårare att upptäcka eftersom den sitter i tandköttsfickorna. Denna typ kräver ofta behandling hos veterinär.
Hur vet man om en hund har tandsten?
Tandsten är ofta synlig och känns igen som hårda, gula eller bruna beläggningar på tänderna, särskilt längs tandköttskanten. Andra tecken på tandsten eller dålig munhälsa kan vara:
- Dålig andedräkt
- Rött och svullet tandkött (tandköttsinflammation)
- Svårighet att tugga eller äta
- Ökad dregling
- Lösa tänder
Om du misstänker att hunden har tandsten eller ser tecken på inflammation, så är det bra att agera snabbt. Regelbunden kontroll av din hunds mun kan hjälpa dig att upptäcka problemen tidigt.
Kan man själv ta bort tandsten på hunden?
Lättare tandsten kan ibland avlägsnas hemma. Använd nageln och skrapa försiktigt bort tandstenen från tanden. Om tandstenen är omfattande eller sitter under tandköttskanten bör du däremot inte försöka ta bort den själv eftersom det kan skada både tänder och tandkött.
Tandstenssanering hos veterinär
Om din hund har mycket tandsten, eller om tandstenen sitter under tandköttskanten, så behöver den tas bort hos veterinären. Processen kallas för tandstenssanering och sker under narkos.
Detta görs för att avlägsna tandsten och för att veterinären ska kunna undersöka och behandla eventuella dolda problem.
Så här går en tandstenssanering till
- Narkos: Hunden sövs för att säkerställa att behandlingen kan göras noggrant och utan stress för hunden.
- Borttagning av tandsten: Veterinären använder ultraljud eller speciella instrument för att skrapa bort tandsten från tänderna och under tandköttskanten.
- Rengöring av tandköttsfickor: Tandköttsfickorna undersöks och rengörs om det finns infektioner.
- Röntgen av tänderna: Ibland görs röntgen för att upptäcka problem under tandköttet som inte syns med blotta ögat.
- Polering: Tänderna poleras för att förhindra att ny plack fastnar lika lätt.
Det är effektivt att göra en tandstenssanering hos veterinär, men det kan bli kostsamt. Genom att ta hand om hundens tänder regelbundet kan du minska behovet av sådana behandlingar.
Vad kostar det att ta bort tandsten på hundar?
Kostnaden för att ta bort tandsten hos en veterinär beror på flera faktorer, bland annat hur mycket tandsten hunden har, om tänderna behöver röntgas och om tandköttet är inflammerat. I genomsnitt kostar en tandstenssanering mellan 1 500 och 5 000 kronor. Om det även krävs tandutdragning eller andra behandlingar blir kostnaden högre.
Så förebygger du tandsten
Det bästa sättet att förhindra att din hund drabbas av tandsten är att sköta om tänderna regelbundet. Att borsta hundens tänder dagligen är mest effektivt och kan även ta bort lättare tandsten. Läs gärna vår artikel om att borsta tänderna på hunden för tips om hur du kommer igång.
Förutom tandborstning finns det speciella tuggben, foder och munvårdsprodukter som kan hjälpa till att hålla din hunds tänder rena. Regelbundna besök hos veterinär för kontroll av tänderna är också en bra förebyggande åtgärd.
Ylva Trygger
Legitimerad veterinär
Ylva Trygger är legitimerad veterinär sedan 1998 med fokus på hundar och katter. Hon har omfattande erfarenhet från att ha arbetat på både små kliniker och stora djursjukhus. Hon utbildar, föreläser, skriver böcker och arbetar som veterinärmedicinsk konsult åt såväl offentliga som privata verksamheter.