Sök på Svedea.se

Liten hund slickar sig om nosen

35 saker hunden bör undvika

Listan är tyvärr lång med saker som är giftiga för hunden och som vi ändå frestar den med då och då. Här är en ordlista med saker som hunden bör undvika.

Misstänker du att din hund har fått i sig något giftigt? Kontakta genast din veterinär! Hos Svedea ingår veterinärvårdsbesök hos FirstVet i försäkringen. Besök veterinären via mobil, surfplatta eller dator och få snabba besked. 

Alger

Om hunden badar eller dricker vatten under algblomning kan den bli förgiftad av algtoxiner som kan finnas i blommande, blågröna alger. Hur allvarlig förgiftningen blir beror på hur mycket vatten hunden får i sig, hur länge hunden badar, och hur höga halter av algtoxiner som finns i vattnet. 

Vanliga symptom är diarré, kräkningar, klåda, irritation, fradga, kramp, förlamning. Skador på lever, njurar, nervsystem, lungor, invärtes blödningar. Kan i värsta fall leda till döden. 

Avokado

Avokado innehåller persin, ett ämne som kan påverka hundens mjölkkörtlar och hjärta. Skalet innehåller mer av ämnet än fruktköttet, men du bör ändå ta det försiktigt med fruktköttet också. 

Bacon

Bacon innehåller mycket salt och fett, vilket kan orsaka akut pankreatit hos hunden (bukspottkörtelinflammation). Stora mängder salt kan dessutom få hunden att dricka stora mängder vatten på kort tid, vilket kan leda till magomvridning. 

Bakpulver

Får hunden i sig mycket bakpulver kan det orsaka skada. Natriumbikarbonatet i bakpulvret kan nämligen orsaka muskelkramper, hjärtsvikt och förhöjda nivåer av elektrolyter i hundens blod. 

Blomlökar

Många vanliga lökplantor är faktiskt giftiga för hunden. Har din hund grävt upp nysatta blomlökar bör du därför kontakta veterinär för att avgöra om just den löksorten är giftig. 

Broccoli (rå)

Hunden ska undvika att äta för mycket rå broccoli, då den kan leda till nedsatt sköldkörtelfunktion hos hunden. Kokt broccoli går däremot bra att äta. 

Choklad (kakao)

Kakao innehåller teobromin, ett ämne som är giftigt för hunden. Hur hunden reagerar efter att ha ätit choklad, beror på mängden kakao den får i sig i förhållande till dess vikt och hur känslig hunden är mot ämnet. Mörk choklad innehåller mer kakao än ljus choklad eller chokladbitar, där chokladen är uppblandad med mandelmassa eller ändra smaksättare. I vit choklad finns ingen kakao och därmed inget teobromin.  

Vanliga symptom är hjärtklappning, muskelskakningar, diarré och att hunden kissar mer än vanligt. Kan i värsta fall leda till döden. 

Citrusfrukter  

En apelsin då och då är inte farligt, men i alltför stora mängder kan citrusfrukter störa produktionen av magsaft och leda till kräkningar. I citrusfrukternas skal finns nämligen olika eteriska oljor som kan ge illamående och andningsbesvär om de sväljs. 

Ekollon

Ekollon innehåller tannin som är ett frätande ämne. Höga doser kan vara dödliga men redan en handfull ollon kan ge förgiftningseffekter.  

Vanliga symtom är trötthet, minskad aptit, feber, förstoppning, tjärliknande diarré, njurskador, leverskador. Kan även leda till döden. 

Getingstick

Getingstick och andra insektsbett är inte generellt farliga för hunden. Men är hunden extra känslig mot getingstick eller om sticket sitter på ett känsligt ställe kan det orsaka allergiska reaktioner och svullnader. Hunden kan även få en allergisk reaktion om den blir stucken många gånger vid samma tillfälle. Det är vanligt när det handlar om jordgetingar som kan bli väldigt aggressiva. 

Vanliga symptom är lokal svullnad, kräkningar, andningsbesvär. 

Glykol

Glykol är ett antifrysmedel som ingår i kylar- och spolarvätska. Det är mycket giftigt för hundar, även i små mängder. Glykol är dessutom sött och gott vilket ökar risken för att hunden slickar i sig det som du spiller. Glykol som svalts bildar kristaller i njurarna vilket kan leda till njurskador. 

Vanliga symptom är att hunden blir törstig, kissar mycket, får dålig balans och nedsatt njurfunktion. 

Grönmögelost

Grönmögelost innehåller roquefortin, en giftig mögelsvamp som kan ge nervtoxiska effekter, till exempel skakningar. Behåll alltså osten för dig själv. 

Kaffe

Koffein kan vara farligt för hunden beroende på hur mycket hunden får i sig, hur mycket hunden väger men också hur känslig din hund är. För en liten hund kan en kopp kaffe räcka för att ställa till problem.  

Vanliga symptom är hjärtklappning. Kan i värsta fall leda till döden. 

Lök och vitlök

Både rå och tillagad lök och vitlök innehåller ett ämne som heter alicin som är giftigt för hundar och kan orsaka blodbrist och leverskador. Hur mycket som krävs för en förgiftning beror på hur stor hunden är, hur mycket lök den får i sig och hur känslig den är. Undvik alltså att ge hunden matrester som innehåller lök som köttbullar, många korvsorter, köttfärssås och ofta även färdiglagad mat.  

Vanliga symptom är diarré, kräkningar, kramper, minskad aptit, andningsbesvär, bleka slemhinnor, buksmärtor. Kan leda till dödsfall. 

Majskolvar

Majskorn i sig är bra mat och ingår ofta i hundmat. Det är kolven som majskornen sitter på som kan bli en dödsfälla för hunden. När hunden tuggar i sig den sega, fibriga kolvstammen fastnar lätt stora, vassa bitar i magen som kan ställa till stora problem i tarmsystemet. Ibland kan de till och med fastna i tarmen och behöver då opereras ut.  

Vanliga symptom är kräkningar, dålig aptit, buksmärtor. Kan i värsta fall leda till döden. 

Medicin

All form av medicin ska självklart hållas borta från hunden. Vad som händer om hunden äter din medicin är svår att förutsäga, det beror på typen av medicin den fått i sig. Men är olyckan framme bör du omedelbart kontakta veterinär. 

Jordnötter och andra nötter

Nötter kan föra med sig stora mängder av aflatoxin, en mögelsvamp som trivs på nötter och som hundar är känsliga för. Även en liten mängd av giftet kan orsaka förgiftning hos hunden, och macadamianötter anses extra farliga. Nötter kan nötter dessutom i halsen och är nötterna saltade finns risken för stort saltintag. 

Vanliga symptom är dålig aptit, kräkningar och diarré, blodig avföring, nedsatt leverfunktion, vinglighet, slöhet, förlamning. Kan i värsta fall leda till döden. 

Ojäst deg

När degen jäser i magen bildas alkohol och hunden kan bli berusad. Det kan naturligtvis skapa obehag för hunden som kan blir ostadig på benen och ibland även aggressiv. Hundens mage kan dessutom bli kraftigt svullen, vilket kan vara farligt och medföra smärta. 

Paddor

Paddorna utsöndrar ett gift från körtlar under huden som din hund kan vara känslig mot. På nordiska paddor är giftet inte farligt starkt, men paddförgiftning kan ändå drabba en känslig hund som tuggar eller slickar på dem. Förgiftningen är vanligtvis inte särskilt allvarlig för hunden, utan mest besvärande. 

Vanliga symptom är ökad salivutsöndring (lödder i munnen), små pupiller. 

Potatis

Att ge hunden potatis som en del i en balanserad kost är bra, men rå potatis innehåller ett ämne som heter solanin och som hunden kan vara känslig mot. 

Vanliga symptom är kräkningar, diarré, yrsel, kramper. 

Rabarber

Rabarber innehåller ämnen som irriterar och hämmar bildandet av röda blodkroppar. I rabarber finns även oxalsyra, ett ämne som förhindrar upptag av kalcium och kan vara dödligt i höga doser. Symtomen efter att ha ätit för mycket rabarber visar sig ibland upp till ett dygn efter att hunden fått den i sig. 

Vanliga symptom är magont, illamående, kräkningar, diarré. Njurpåverkan.  

Russin  

Russin kan orsaka akut njursvikt hos hunden. Det är dock individuellt hur stor mängd hunden klarar utan besvär och beror även på hundens storlek och mängden russin som den ätit. Russin och vindruvor bör alltså undvikas. 

Vanliga symptom är diarré, kräkningar, buksmärtor, vinglighet, trötthet. 

Råttgift

Råttgift är självklart giftigt även för hunden och den kan även bli förgiftad om den tuggar på råttor eller andra djur som har ätit råttgift. Det finns olika sorters råttgift på marknaden som har olika typer av skadliga effekter. Du kan läsa mer på Giftinformationscentralens hemsida. 

Vanliga symptom blödningar ur nos och munhåla. Blåmärken, inre blödningar, blod i avföringen. Dåsighet, kramper, medvetslöshet. Kan leda till döden. 

Saffran

Saffran kan ge mildare förgiftningssymtom hos hundar. Ren saffran ur förpackningen gör större skada jämfört med utblandad saffran, som i en bulle. 

Vanliga symptom är magbesvär.  

Salt

För mycket salt på kort tid kan ge saltförgiftning. Detta gäller även om hunden dricker saltvatten eller äter salt mat som bacon. Kombination stora kvantiteter salt och små hundar är särskilt riskfylld. 

Vanliga symptom är diarré, kräkningar, seghet, stelhet, kramper. 

Snigelmedel

Bekämpningsmedel i största allmänhet är giftiga för hundar. Detta gäller även snigelmedel har blivit allt vanligare under de senaste åren i takt med mördarsniglarnas inmarsch i våra trädgårdar. 

Vanliga symptom är ökad salivutsöndring, kramp, feber, styvhet i kroppen, små pupiller. 

Spenat

Spenat i sig är fullt av järn och vitaminer och mycket nyttigt för hunden. Men du bör ändå inte ge hunden spenat alltför ofta eller i alltför stora mängder, då det kan ha en hämmande effekt på nybildandet av röda blodkroppar. 

Svamp

Giftiga svampar är farliga för både hundar och människor. En del svampsorter kan göra hunden mycket sjuk och andra är direkt dödliga. Misstänker du att hunden har fått i sig giftig svamp ska du kontakta veterinären så fort som möjligt. 

Vanliga symptom är magont, kräkningar, diarré, skakningar. 

Vindruvor

Vindruvor kan orsaka akut njursvikt hos hunden, oavsett om de är vita, gröna eller röda och med eller utan kärnor. Exakt hur den toxiska effekten uppstår är oklart, och olika hundar kan vara olika känsliga mot vindruvor. Det verkar också variera från gång till gång.  

Värktabletter

Värktabletter får förstås förbjudna för hunden. Överdosering av värktabletter kan leda till förgiftning, leverskador och nedsatt syretransport i blodet. Om hunden lider av värk får du bara ge dina egna värktabletter för människa, om veterinären sagt ordinerat detta. Doseringen skiljer sig mellan människa och hund och du måste absolut ta hjälp av en veterinär för att få det rätt. 

Vanliga symptom är överdos av paracetamol kan ge leverskador och nedsatt syretransport i blodet. Acetylsalicylsyra kan ge kräkningar och diarré.

Giftiga växter

Det finns massor av växter som förbjudna för hundar. Amaryllis, berberis, benjaminfikus, cyklamen, fläder, rhododendron, porslinsblomma, vitsippa, yuccapalm – listan kan göras längre. På Giftinformationscentralens hemsida hittar du en väldigt bra lista över giftiga växter. För att få säker information om en viss växt bör du kontakta din veterinär. Hos Svedea ingår veterinärvårdsbesök hos FirstVet i försäkringen.​

Xylitol (finns till exempel i sockerfritt godis)

Xylitol är ett sötningsmedel som är ofarligt för människor, men mycket giftigt för hunden. Undvik alltså tandkräm, sockerfritt tuggummi och godis med mera. Hundens matsmältning kan inte bryta ner xylitol, och xylitolintag kan sänka hundens blodsockerhalt till farligt låga nivåer. Redan 2-3 små tuggummin kan orsaka hypoglykemisk koma för en medelstor hund.  

Vanliga symptom är kräkningar, skakningar, slöhet, lågt blodsocker, kramper och medvetslöshet. Kan i värsta fall leda till döden. 

Äggvita (rå)

Äggvitan innehåller avidin som gör att vitaminerna i kosten förs ut med avföringen istället för att tas upp i tarmen. Om du kokar eller steker äggvitan förstörs dock dessa egenskaper hos avidin och ägget blir ofarligt för hunden. 

Mer om hundar och kräkningar

För mer information om vilka ämnen som är farliga för hundar att äta kan du besöka Giftinformationscentralens hemsida, eller ring dem på 010-456 67 00 vardagar 9–19. 

LinkedIn
YouTube