Sök på Svedea.se

Yorkshireterrier med rufsig päls sitter på en gräsmatta och tittar uppmärksamt.

Yorkshireterrier

En yorkshireterrier är en liten och energisk hund med stor personlighet. Hundrasen har sitt ursprung i Storbritannien och är känd för sin silkeslena päls och uttrycksfulla mörkbruna ögon. 

Snabba fakta om yorkshireterrier

Yorkshireterrierns personlighet

Yorkshireterriern, eller yorkie som den också kallas, är en charmig liten hund som är energisk, självständig och modig. Den har även ett bra självförtroende och är inte rädd för att visa det.

Denna hundras är ofta väldigt lojal mot sina ägare och kan vara lite reserverad mot främlingar.

Ursprung

Yorkshireterrier har sitt ursprung i Storbritannien, där den ursprungligen avlades för att fånga råttor i textilfabriker. 

Hundrasen utvecklades under 1800-talet och blev snabbt populär både som arbetshund och sällskapshund tack vare sin charmiga och älskvärda natur.

Utseende och storlek

Yorkshireterrier är en liten hund med en vikt mellan 2 och 3 kg. Det är en av de minsta terrierraserna och hunden är känd för sin kompakta, men väl­proportionerliga, storlek.

De har en lång, silkeslen päls som oftast är mörkt stålblå, men färg­varianter förekommer. 

Yorkshireterrier har platt nos, mörkbruna och uttrycksfulla ögon samt små upprätt­stående öron. Det ger hunden ett alert och piggt utseende.

Hälsa och sjukdomar

Yorkshireterrier är generellt sett en frisk ras, men de kan vara benägna att drabbas av vissa hälsoproblem. 

Vanliga exempel är:

Som alltid bör du som hundägare vara uppmärksam på eventuella tecken på hälsoproblem hos din hund. Innan du köper en valp bör du också säkerställa att det är en frisk hund, med så låg risk som möjligt för sjukdomar. Fråga därför upp­födaren om yorkshire­terrierns föräldradjur blivit undersökta enligt rasens hälso­program. 

Hund Yorkshireterrier 980X590

Ge din yorkshireterrier en bra försäkring

Läs mer om vår hundförsäkring

Skötsel och pälsvård

Yorkshireterrier har ingen underull. Deras päls består av ett enda lager lång, silkes­len päls som liknar mänskligt hår snarare än traditionell hundpäls med underull. Detta gör att de ofta fäller väldigt lite.

Pälsstrukturen innebär också att en yorkshireterrier kan vara känsliga för kyla och behöver skyddas med till exempel ett täcke under sämre väderförhållanden.

Borstning och bad 

I och med den långa pälsen behöver yorkshireterrier en del pälsvård. Daglig borstning är nödvändigt för att avlägsna smuts och lösa hårstrån, förhindra tovor och hålla pälsen glansig och fin.

Många ägare väljer att klippa pälsen kortare för att underlätta skötseln. Här kan en professionell hundfrisör hjälpa dig.

Ge även din hund ett bad med ett milt hundschampo och hundbalsam varannan vecka eller vid behov, och var noga med att skölja ur allt schampo och balsam för att undvika hudirritationer.

Öron, ögon och klor

Ta också för vana att en gång i veckan kolla igenom hundens öron, ögon och klor. Att rengöra, klippa och hålla efter är viktigt för hundens välmående.

Tandvård

I och med att tandproblem är vanliga är det även viktigt att hålla hundens tänder rena. Borsta tänderna varje dag, låt hunden tugga på tuggben och tandvårdsleksaker och se till att hunden håller en bra kost med högkvalitativt foder.

Så här borstar du tänderna på hunden

Träning och socialisering

Trots sin lilla storlek är yorkshireterriern en aktiv och intelligent hund som behöver både mental och fysisk stimulans. 

För att stimulera din hund mentalt kan du använda interaktiva leksaker och pussel. Det hjälper till att hålla deras sinne aktivt och förhindrar tristess. Du kan också lära din hund olika trick som snurra, high five eller rulla runt. Detta är inte bara roligt utan också ett bra sätt att stärka bandet mellan er.

För en yorkshireterrier är korta och roliga träningspass att föredra. Träna i 5–10 minuter åt gången, flera gånger om dagen.

Börja tidigt med att vänja din hund vid att gå i koppel, och träna grundläggande kommandon med positiv förstärkning. Var konsekvent med träningen och kom ihåg att ha tålamod – en yorkshireterrier kan vara envis.

Mer om träning och aktivering för hund

Socialisering från tidig ålder är viktigt för att de ska bli trygga och väl­balanserade vuxna hundar. Låt din hund bekanta sig med olika människor, platser, ljud och andra djur från en tidig ålder. Gå valp­kurser och organisera lek­träffar. Lär även din hund att tolerera hantering som borstning, klo­klippning och besök hos veterinären.

Frågor och svar om yorkshireterrier

Är yorkshireterrier benägna att skälla?

Yorkshireterrier kan vara benägna att skälla, särskilt om de är uttråkade, stressade eller inte har tränats tillräckligt. Skällande är såklart inte enbart specifikt för rasen. Det kan också kan bero på individuella personlighetsdrag och miljöfaktorer. 

Med tidig och rätt träning samt socialisering kan risken för överdrivet skällande minskas avsevärt.

Hur mycket motion behöver en yorkshireterrier?

Yorkshireterrier är aktiva hundar och behöver daglig motion i form av promenader och lek. 

Är yorkshireterrier lätta att träna?

Yorkshireterrier är intelligenta, men kan vara envisa. Konsekvent och positiv förstärkningsträning fungerar bäst, med kortare träningspass med mycket belöning och uppmuntran.

Vilken typ av hundfoder är bäst för en yorkshireterrier?

Hunden bör hålla en balanserad kost med foder av hög kvalitet. Rådfråga din närmaste djuraffär för att hitta ett foder som passar just din hund bäst.

Hur hanterar man en yorkshireterriers tandvård?

Regelbunden tandborstning med en tandborste och tandkräm speciellt anpassade för hundar är viktigt. Ge även din hund tuggben och tandvårdsleksaker som hjälper till att minska plack.

Kan en yorkshireterrier bo i lägenhet?

Ja, en yorkshireterrier kan anpassa sig väl till lägenhetsliv så länge de får tillräcklig motion och mental stimulans.

Facebook

Instagram