Så hjälper du hunden i värmen

Sommaren är här och med den också värmen. Men se upp för överhettning hos din hund - värmeslag är ett tillstånd som kan bli mycket allvarligt. Det drabbar främst hundar som lämnas i varma bilar, men risken för överhettning är också stor om det är vindstilla eller om hunden är bunden i solskenet utan tillgång till skugga. Här ger jag några tips på hur du hjälper din fyrbenta vän hålla temperaturen!

Hundens normala kroppstemperatur ligger mellan 38 - 39,1 grader. Kroppstemperaturen varierar mellan olika raser, hur gammal hunden är och om hunden motionerats eller vilat. Hunden kyler sin kropp genom att hässja, det vill säga genom att andas snabbt med öppen mun. När vätska från saliven avdunstar går det åt värme vilket tas från tungan. Tungan och det blod som passerar igenom tungan och munhålan kyls ned och kroppstemperaturen sänks. Om den omgivande temperaturen är alltför hög räcker inte detta till för att hålla kroppstemperaturen på en normal nivå och hunden blir överhettad. De hundar som har korta käkar, som mopsar, bulldoggar och liknande raser, är mer trånga i svalget och därför mer känsliga för överhettning och värmeslag.

Så ser du om hunden är överhettad

Vid överhettning stiger hundens kroppstemperatur farligt mycket. Hunden blir först orolig, men blir sedan snabbt slö och apatisk. Saliven rinner, tungan hänger ut och andningen blir snabb och ytlig. Slemhinnans färg är först kraftigt röd på grund av att kärlen i början är utspända. Slemhinnan kan sedan blekna och då är tillståndet kritiskt. När slemhinnans färg bleknar tyder det på att blodcirkulationen inte fungerar tillfredsställande och hunden är på väg in i en cirkulatorisk chock, vilket är mycket allvarligt. Om kroppstemperaturen stiger ytterligare kommer hunden att kollapsa och bli medvetslös och det är även stor risk att hunden dör. 

Är hunden överhettad? Gör så här!

  • Förhindra att kroppstemperaturen stiger ytterligare.
    Om din hund blir överhettad eller om du hittar en överhettad hund är det viktigt att först och främst förhindra att kroppstemperaturen stiger ytterligare. Det viktiga är alltså inte att snarast möjligt få hunden att återgå till normal kroppstemperatur, utan bara se till att läget inte förvärras.

  • Sänk hundens kroppstemperatur sakta.
    Hunden kan duschas eller sänkas ner i vatten, där huvudet varsamt ska hållas ovanför vattenytan. Vattnet ska inte vara för kallt, det ska vara runt 20 grader. Det är även bra att lägga våta handdukar på hunden. Om behandlingen fungerar märks det på att hundens andning blir lugnare och att hunden åter börjar intressera sig för omgivningen.

  • Var försiktig så att hunden inte kyls ner för mycket och för fort.
    Eftersom hundens normala mekanismer för temperaturreglering inte fungerar är det stor risk att temperaturen fortsätter att falla och att hunden istället drabbas av undertemperatur som kan vara mer allvarligt än övertemperatur. Håll noggrann koll på kroppstemperaturen under nedkylningen och ta det försiktigt när temperaturen börjar sjunka. Vid kraftigt sjunkande temperatur, torka hunden noga och vira in den i en filt eller liknande.

Så minskar du risken för att hunden blir överhettad

Lämna aldrig din hund i en varm bil eller fastbunden utan tillgång till skugga! Se också till att hunden alltid har ordentlig tillgång till vatten och frisk luft när det är varmt ute och var uppmärksam på om hunden visar tecken på överhettning.


Kom ihåg!
En hund som blivit överhettad ska helst alltid undersökas av veterinär. De första dagarna efter överhettningen ska hunden vila och undvika att motionera.

Ylva Trygger

 

Ylva har arbetat som veterinär i många år och 2006 startade hon sitt eget företag, Canis Academy.  Där jobbar även Ylvas två pudlar, Glimra och Nova. De hjälper tålmodigt till som visningsobjekt på föreläsningar och kurser som Ylva håller, övervakar patienter som kommer till mottagningen, fungerade som knävärmare under tiden Ylva skrev boken ”Första hjälpen – när olyckan är framme”, korrekturläser artiklar till rastidningar, lägger tassen i blöt när Ylva jobbar som konsult åt bland annat Svedea och sitter som klistrade vid radion när Ylva gästar en hundpodd på Sveriges Radio.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.