Våra försäkringar
Om Hundförsäkring
Fasthållning och tvång är de vanligaste orsakerna bakom hundars rädslor och aggressioner i relation till klovård. Så hur gör du kloklippningen till en härlig mysstund? Ett tillfälle för närhet och närvaro, samspel och kommunikation. I detta avsnitt belyser vi vikten av en lugn och trygg hund och hur du skapar förtroende hos din hund.
Har du en liten hund kan du med fördel ha den i knäet, träna den i att ligga i soffan eller stå på ett bord (med halkskydd). Har du en större hund kan du ha den stående (då lyfts tassarna som på en häst vars hovar kratsas) liggandes på sidan på golvet eller på rygg i ditt knä medan du sitter på golvet. Hitta ett läge som känns bekvämt för er båda.
Börja med att bara skapa en rutin kring att ni myser tillsammans i dessa lägen. Klappa med långa dämpande drag, prata lugnande, massera taktilt (se vår film om stressdämpande massage). Allt bidrar till att hunden varvar ner eftersom oxytocin (lugn och ro-hormon) frisläpps. Gör detta dagligen, samma plats, samma tid (gärna då hunden redan är lite trött) och med klotången i närheten utan att den direkt involveras. Du kan låta jycken nosa på tången då och då, ta upp den och klipp lite i luften, vänj hunden vid ljudet. Men använd den inte än.
När hunden är bekväm med din beröring i denna lite uppstyrda kontext börjar du successivt målinrikta massagen/klappningarna mot hundens ben. Ta tag och håll i benet, i tassen. Ditt handlag ska inte vara hårt och krävande utan fast och följa hundens rörelser. Om hunden försöker dra åt sig tassen håll bara lugnt i och följ med i rörelsen. När hunden slappnat av och är stilla släpper du sakta taget. Hunden lär sig på detta vis att du inte vill den illa och att streta inte lönar sig. Vill man komma loss eller få en godbit är stillhet rätt melodi.
Träningen kräver lite fingertoppskänsla. Blir hunden rädd ska träningen avbrytas. Men lite osäkerhet kan vi lugnt ta oss igenom och sedan släppa när lugn och ro återfinns. Prata och massera, dämpa med din egen lugna andning tills hunden är i rätt sinnesstämning. Tvång och hårda tag är absolut inte melodin, följsamhet och rogivande premisser som skapar rätt känsla hos hunden är vad du är ute efter.
Fortsätt på samma sätt med fokus på hundens klor. Fixera och belöna stillheten genom att släppa eller ge godis. Har du en hund som tycker det är jobbigt, kan du behöva belöna med en godbit exakt när hunden är stilla och lugn, för att förtydliga rätt beteende.
Avancera sakta genom att knacka på klon med tången, klippa med tången framför klon, fila lite på klon med fotfil/nagelfil. Var noga med att läsa av din hund, ackumulerad stress vill vi inte ha då det ger oss en tickande bomb till hund. Gå inte för snabbt fram. Hellre 3-5 repetitioner av något påfrestande och sedan en paus. Varva gärna med massage för att säkerställa rätt sinnesstämning och främja tilliten. Träningen bör genomföras över en längre tid, skapa en kvällsrutin som varar i ca 5-10 minuter.
När din hund hanterar ovanstående med en djup suck och en oberörd blick är det dags för klippandet, och först då! Klipp nu 1-2 klor. Inte alla på en kväll, det kan bli övermäktigt och förstöra din träning då avslappning och tillit flyger ut genom fönstret. Skynda långsamt. Det är bättre att klippa 1-2 klor/kväll och på så vis gå igenom alla hundens klor över tid istället för att maxa på. Läs av din hund. Vad funkar för er? Vissa individer har efter ovanstående funnit ett lugn och kan klippas rakt av utan krux, medan andra individer kräver mer tid och träning. Det handlar om integritet och en bibehållen sådan är av vikt i relationer.
Lyssna på din hunds signaler Glöm inte kommunikation och samspel. Testa olika klipp genom att klämma lite på klon med tången, om hunden drar till sig klon eller blir orolig kan det innebära att du är nära pulpan. Dra ut tången en aning och testa ett nytt kläm. Fråga på så vis din hund. Fall inte för ”pojken som ropade varg” tricket ;) Är jycken din nojig är informationen till dig att ni bör gå tillbaka till grundträningen. Var lyhörd, anpassa träningen efter individens förmåga.
Om du mot förmodan skulle klippa i pulpan (ta i trä) håll paniken i schack. Ta ett djupt andetag och kika på hunden. Hur upplevs situationen? Är hunden oberörd efter ett initialt pip bibehåller du attityden ”hoppsan, sånt är livet!”, du klappar vidare samtidigt som du stoppar blodet. Fortsätt sedan kloklippningen om du har nerverna med dig, så du inte avslutar med pulpaklippet.
Om hunden däremot piper/skriker till och är påverkad; rädd med en ökad passivitet, flämtande, gnyende, håller andan, eller på annat vis blir tillbakadragen ta det på allvar. Likaså om hunden blir arg; stelnar till, morrar, hugger i luften, stretar och agerar aktivt avståndstagande. Ta även det på allvar, du har faktiskt klippt i honom/henne. Förminska inte det som skett, men ömka inte. Släpp lugnt ditt grepp, och visa att du medger ditt fel och inte tänker fortsätta. Ta en paus om det är läge, annars stoppa blodet om det är mest akut. Ha kvar hunden i din närhet och låt den återhämta sig en aning och börja bearbeta det som skett.
Fortsätt sedan massagen, grundträningen. Öka dock inte på med träning i hopp om att vända rädslan direkt. Det kan förvärra. Igen, läs av hunden! Vad är lämpligt? Gå aldrig över huvudet på hundens känsloliv. Låt jycken landa och ta upp träningen igen, på en lättare nivå, vid annat tillfälle men gärna inom ett par dagar. Var då medveten om att målbilden du nu har är att återfå förtroendet, inte klippa klorna, det är sekundärt. För utan det första kan du inte göra det senare på ett säkert sätt. Pulpaklippning kan hända de bästa, så klandra inte dig själv i onödan. Om din hunds rädslor/ilska kvarstår kontakta en behörig hundpsykolog för vidare handledning och hjälp.
När du har skapat förtroende hos din hund och eliminerat rädslan är det dags att klippa - här förklarar jag hur du går tillväga med kloklippningen!
Peace out!
/Carro, Koi & Krutor