Roa hunden både inne och ute

Det är mörkt ute men förhoppningsvis närmar sig lite ledighet! Även om du kanske mest ser fram emot att ta det lugnt och dricka glögg i soffan så gissar jag att hunden har en helt annan önskelista. Aktivera mera! ropar många hundar. Därför kommer här fyra bra aktiveringstips, både för promenaden och hemmahänget.

Servera maten på ett ovanligt sätt

Låt hunden få jobba lite för att komma åt sin mat genom att rulla in maten i en handduk eller filt. Eller sprid ut all mat på en plåt där du även lägger en massa andra saker – till exempel en gaffel, en upp-och-ner-vänd-burk och ett gosedjur. Eller något annat som passar bra för hunden att böka runt med. Hemma hos oss har en handduk fått den mattokiga flatten att äta sin middag på drygt en kvart istället för tio sekunder.

Lär hunden något helt onödigt

Att lära hunden något den faktiskt inte behöver kunna är jättebra träning! Du lär dig samarbeta med din hund och motivera den på bra sätt utan pressen att få det hela perfekt eller klart så snabbt som möjligt. Träningen blir liksom målet.

Plantera godisträd på promenaden

En snabb och rolig aktivering är att göra godisträd. Du stoppar helt enkelt in godisbitar i barken på ett träd och låter sedan hunden nosa rätt på dem. Börja lite lätt med några få bitar som inte ska vara alltför svårt placerade – men så fort hunden förstått vad det hela går ut på kan du sätta godisbitar en bit upp (så hunden måste sätta upp framtassarna på trädet för att nå) och sprida ut dem runt om i trädet så hunden får en ordentlig nosstund.

Byt sida och byt igen

En både rolig och användbar sak att göra på promenaden är att lära hunden byta sida. Förutom att det ger hunden lite hjärngympa så är det bra att kunna om du får hundmöte eller av annan anledning vill ”flytta” på hunden. I filmen kan du se hur det kan se ut när man börjat träna sidbyten.

  • Börja med att hunden går vid din ena sidan – säg vänster
  • Led sedan (med hjälp av en godis i högerhanden) hunden framför dig och in till din högra sida. I början behöver du nog stanna till för att få hunden att gå framför dig.
  • Belöna
  • Gör sedan samma sak åt andra hållet
  • Efter några gånger kan du prova att ta bort godisen och försöka få hunden att bara följa din hand – belöna sedan med godis när hunden bytt sida.
  • När hunden börjar bli en hejare på detta lägger du till ett kommando – till exempel byt eller sida – som du säger precis innan du leder över hunden till den andra sidan.
  • Minska hjälpen med handen successivt och försök få hunden att byta sida enbart på ditt röstkommando.

 

//Frida

Frida Sjöquist


Frida lever, andas och jobbar med hund. Förutom att arbeta som skribent på Svedea utbildar hon sig just nu till hundinstruktör. Sitt lilla hus på landet delar hon med en sambo, två hundar och en katt. Och en och annan skogsmus som katten envisas med att dra in.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.