Kräkningar och diarré hos hund

Kräkningar och diarré kan ha flera olika grundorsaker. I de allra flesta fall beror det på att hunden är matförgiftad genom att den har fått i sig något olämpligt som retar magslemhinnan. Oftast blir hunden frisk igen på några dagar, men det finns saker som du kan göra för att hjälpa din hund att må bättre.

Hunden mår dåligt – vad gör jag?

Om hunden kräks och/eller har diarré men allmäntillståndet är oförändrat bör hunden vara utan mat under ett till två dygn. Det bästa är att bara ge hunden ytterst lite vätska att dricka eftersom även det kan ha negativ effekt på magen.

Kläm försiktigt på hundens buk för att se om den känns spänd eller är öm. Inspektera även munhålan och se om det finns rester av gift som hunden eventuellt kan ha fått i sig.

Kontrollera hundens kroppstemperatur. En infektion kan ge feber och uttorkning kan ge undertemperatur (temperaturen är under 37.5 grader)

 

När hunden mår bättre

Börja först med att ge hunden små portioner vatten. Du kan ge en halv matsked cirka en gång i halvtimmen under de första timmarna, därefter kan mängden sakta ökas. Det är viktigt att hålla fast vid en liten mängd vatten per giva eftersom för mycket vatten på en gång kan framkalla kräkningar.

När hunden slutat kräkas och diarrén börjar minska kan du ge risavkok. Koka ris i en stor mängd vatten och det vattnet som inte kokas in i riset ger du till hunden. Du kan även köpa vätskeersättning på Apoteket som ett alternativ.

Efter några dygn kan du börja ge mer lättsmält föda, till exempel kokt ris (kokt potatis eller pasta går också bra) och fisk (torsk eller sej). Medicinska foder som du köper hos veterinären går också bra. Ge hunden små portioner flera gånger per dag, tänk på att bara ge cirka en matsked de första gångerna. Om du ger för mycket på en gång kan hunden börja kräkas igen.

Efter 5-7 dagar brukar det gå att återgå till det vanliga fodret. Börja med några kulor av torrfodret eller några matskedar av våtfodret och öka sedan mängden successivt. När hunden får små portioner vid många tillfällen känner den sig aldrig mätt. Det är vanligt att hunden försöker äta saker på promenaden, så ha noggrann koll på den. Efter några dagar kan hunden förhoppningsvis äta som vanligt.

 

När bör jag åka in till veterinären?

Om hunden snabbt blir sämre och inte får behålla något, utan kräks av minsta lilla tesked vatten måste du snabbt åka in till veterinären. Har hunden ätit något som måste avlägsnas via operation får inte hunden vara i för dåligt skick eftersom riskerna med sövning och operation därmed ökar. Blod i kräkningar eller i avföringen är i de flesta fall inte allvarligt, men bör noteras.

Ylva Trygger

 

Ylva har arbetat som veterinär i många år och 2006 startade hon sitt eget företag, Canis Academy.  Där jobbar även Ylvas två pudlar, Glimra och Nova. De hjälper tålmodigt till som visningsobjekt på föreläsningar och kurser som Ylva håller, övervakar patienter som kommer till mottagningen, fungerade som knävärmare under tiden Ylva skrev boken ”Första hjälpen – när olyckan är framme”, korrekturläser artiklar till rastidningar, lägger tassen i blöt när Ylva jobbar som konsult åt bland annat Svedea och sitter som klistrade vid radion när Ylva gästar en hundpodd på Sveriges Radio.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.