Sök på Svedea.se

Vad innebär strikt hundansvar?

Strikt ansvar är något som de flesta hundägare känner till. Men vad exakt innebär det? Och vilka konsekvenser kan det få? Här reder vi ut begreppet och ger råd om vad du kan tänka på för att undvika att behöva betala stora pengar i skadestånd.

Huvudregeln för strikt ansvar är att man alltid är skyldig att ersätta skador som ens hund har orsakat, oavsett omständigheterna. Det strikta ansvaret gäller inte bara för hundägaren, utan även för den som regelbundet har hand om hunden, till exempel hundrastare och hunddagis. 

Lagen om tillsyn över hundar och katter m.m. säger inte att man måste ha varit vårdslös eller slarvig, utan man ansvarar alltid för det hunden gör. Så även om någon klappar hunden utan lov och hunden går till attack, kan det vara du som får betala.

Hemförsäkringen gäller

Så vilka konsekvenser kan då det strikta ansvaret få? Jo, tänk om din hund hamnar i slagsmål med en annan hund. Då ska du ersätta skadorna som din hund har orsakat på den andra hunden och den andra hundens ägare ska ersätta skadorna som dens hund orsakat på din hund. I praktiken har dock domstolar satt ner skadeståndet om det visar sig att den andra hundägaren har varit vållande.

OBS! Om du tvingas betala skadestånd är det din hemförsäkring som kan hjälpa dig, inte hundförsäkringen som kanske många tror. Så kontrollera att din hemförsäkring innehåller en ansvarsdel, annars kan det bli dyrt.

Kom ihåg

Man ansvarar alltid för det hunden gör, oavsett hur olyckan går till. Skadeståndet kan dock jämkas beroende på vem som ses som medvållande.

För hundägare och hundinnehavare

Det strikta ansvaret gäller inte bara hundägaren utan även den som regelbundet har ansvar för hunden, såsom fodervärd, hundpensionat, hunddagis och dogwalker som anlitas mer än enstaka tillfällen.

Rastgården är ingen frizon

Det strikta ansvaret gäller lika mycket i hundrastgården som på andra ställen. Se därför till att kommunicera med de andra hundägarna om vad som är okej innan du går in och släpper din hund lös.

Polisanmälan behövs inte alltid

Som hundägare är man alltid ansvarig för skador som hunden orsakar, oavsett om det beror på olyckliga omständigheter eller oaktsamhet. Många tror dock att det behövs en polisanmälan för att kunna få ersättning om en annan hund skadat ens egen hund. Så är det alltså inte. Om du inte får betalt för skadorna så ska du ta upp det via en stämningsansökan i tingsrätten, alternativt kontakta Kronofogden. Har en hundägare däremot brustit i tillsynen och t.ex. haft hunden lös på platser där koppeltvång råder så kan en polisanmälan vara lämplig för att polisen ska kunna utreda brott.

Mer om stämningsansökan

Facebook

Instagram