Gör hunden en tjänst - borsta tänderna!

Det är inte bara vi människor som kan få problem med tänderna utan även våra hundar. Cirka hälften av alla hundar lider av någon form av tandsjukdom. För att undvika smärtsamma inflammationer, tandlossning och dyra veterinärkostnader är det viktigt att borsta hundens tänder och att hålla koll i munnen.

Det bästa sättet att undvika tandproblem är att borsta tänderna på din hund varje dag. Men det är också bra att en gång i veckan gå igenom hundens mun och tänder ordentligt.

En enkel undersökning kan se ut så här:

  • Tryck på tandköttet för att se så att hunden inte har fått en tandköttsinflammation. Om den har en infektion kan du se att det kommer ut var från tandköttsfickorna.
  • Se om någon tand sitter lös och går att vicka på. Hittar du en lös tand, kontakta en veterinär som får undersöka det närmare.
  • Kontrollera tändernas utsidor. Titta i första hand efter tandsten, men leta också efter emaljskador och avslagna tänder.

Misstänker du att din hund har problem med tänderna är det bäst att rådgöra med veterinär. I annat fall gäller det bara att borsta på!

Ylva Trygger

 

Ylva har arbetat som veterinär i många år och 2006 startade hon sitt eget företag, Canis Academy.  Där jobbar även Ylvas två pudlar, Glimra och Nova. De hjälper tålmodigt till som visningsobjekt på föreläsningar och kurser som Ylva håller, övervakar patienter som kommer till mottagningen, fungerade som knävärmare under tiden Ylva skrev boken ”Första hjälpen – när olyckan är framme”, korrekturläser artiklar till rastidningar, lägger tassen i blöt när Ylva jobbar som konsult åt bland annat Svedea och sitter som klistrade vid radion när Ylva gästar en hundpodd på Sveriges Radio.

  • hundhälsa
  • veterinär

Relaterade artiklar