Just nu är det inte möjligt att räkna på företagsförsäkring eller företagsmotor. Välkommen tillbaka!

Sök på Svedea.se

Valp sover på en filt

5 vanliga valpåkommor

Under ditt första år som hundägare kommer du att lära dig massor! Din nya familjemedlem kommer ge dig enormt mycket glädje, men skulle din valp bli sjuk eller skadad är det lätt att bli orolig. Vi reder ut fem av de vanligaste åkommorna och tipsar om vad du själv kan göra för att hjälpa din valp om de uppstår.

Min valp är halt

Nästan alla hundar drabbas någon gång i sitt liv av hälta. Hältan kan vara lindrig och kortvarig och försvinner när hunden får vila en tid och ibland är den mer långvarig. Om hältan inte går över eller om den kommer tillbaka gång på gång på samma ben är det viktigt att uppsöka en veterinär.

Hälta uppstår av olika anledningar på unga respektive äldre hundar. Den riktigt unga hunden kan bli halt efter för häftig lek, skada på undersidan av tassen eller av skada på en klo. Unghunden skadas lätt vid lek, men det finns också ett flertal skelettsjukdomar som drabbar framför allt hundar av storvuxna raser.

Om din valp skadar sig kan den tjuta högt eller bara tyst dra sig undan och vilja vara ifred. Många valpar blir väldigt chockade av det som hänt och kan dra sig undan eller ligga stilla i flera timmar. Känn och kläm på din valp, se om du kan hitta sår eller svullnader och jämför gärna med de friska benen. Om du inte hittar något som känns konstigt så kan du avvakta minst ett par timmar. Är valpen inte är svullen och bara haltar lite? Prova att vila den ett par dagar eller upp till en vecka. Ta bara ut din valp för att kissa och bajsa och promenera bara korta sträckor så att skadan får läka i lugn och ro.  

Min valp har problem med ögonen

Damm och vind kan ge en ögonirritation, ofta med slemmigt ögonsekret. En valp har dessutom en tendens att sticka in huvudet och undersöka allt och får därför ofta lättare smuts i ögonen. De blir röda i slemhinnan och valpen kan få sekret som är svart, vitt eller gul-vitt. 

Är valpen irriterad i ögonen börjar du med att skölja ögonen med ögonbad eller liknande. Om din valp inte kniper med ögonen så kan du ett par dagar testa att bara använda receptfria ögondroppar. Blir sekretet däremot tjockt och gult och om valpen visar besvärande symptom som inte går över efter några dagar måste en veterinär uppsökas.

Min valp har klåda eller smuts i öronen

Du ska regelbundet kontrollera öronen så att de håller sig torra och rena. Vid en öroninflammation krafsar valpen med tassarna mot öronen eller halsen och vissa hundar gnider huvudet mot marken eller mot mattor. Valpen skakar på huvudet om inte öroninflammationen är mycket ömmande, då håller den istället huvudet helt stilla. Hundar är olika känsliga för smärta och kan bete sig helt olika vid öroninflammationer av olika svårighetsgrad. Vid de flesta öroninflammationer hittas en ökad mängd sekret i ytterörat och lukten från öronen kan ibland vara mycket besvärande.

Du kan alltid börja med att köpa receptfria örondroppar och droppa i öronen två gånger per dag. Torka ur ytterörat med hjälp av bomull eller pads, peta inte ner i öronen med tops. Om infektionen är kraftig, din valp är mycket besvärad och har ont eller om problemen inte går över på en vecka bör en veterinär uppsökas.

Golden Retriever Valp

Ge din valp en trygg start i livet

Upptäck vår hundförsäkring

Min valp har eksem

Vid en hudinfektion ser du röda utslag som kan vara små eller utbredda och täcka flera kvadratcentimeter. En hudinfektion uppkommer sällan bara av sig själv, oftast finns det en bakomliggande anledning som till exempel löss eller att din valp badat för mycket under sommaren. De så kallade fukteksemen är kladdiga sår som snabbt blir större. De kallas även hot spot, sommareksem och retrievereksem. Området ömmar ofta kraftigt och pälshåren ligger klibbade mot huden.

Du måste noga klippa bort håret på och runt det inflammerade hudområdet. När hudområdet klipps och rakas blir miljön sämre för bakterierna och luften kommer åt att torka upp området. Valpen får inte bada innan den är helt frisk. Det är viktigt att ett tillräckligt stort område rakas. Ibland kan du hitta röda utslag flera centimeter från fukteksemet. Det tyder på att infektionen håller på att sprida sig. Tvätta området rent från var och sårskorpor ett par gånger per dag, använd gärna desinfektionsmedel. Vid utbredda och djupa hudsår kan hunden behöva undersökas och behandlas av veterinär.

Din valp kan även få nässelutslag. Det är små kliande upphöjningar i huden som framför allt syns på huvudet och ibland kan sprida sig över hela kroppen. Huden på huvudet kan svullna kraftigt och ögonen kan svullna igen helt. Orsaken kan vara en allergisk reaktion på något hunden ätit eller kommit i kontakt med och besvären kan kvarstå några dagar. Det finns risk för att utslagen kan återkomma, men det kan ta flera år innan de dyker upp igen. Nässelutslag är sällan allvarligt, men det kan se illa ut.

Min valp hostar eller har fått något i halsen

Kennelhosta smittar via små vätskedroppar som sprids med luften. När vätskedropparna hamnat på marken minskar risken för vidare smitta. Störst risk för smitta är i närheten av en sjuk hund – det kan räcka med ett kort möte med en smittad hund på en promenad för att smittan ska föras vidare.

Hostattackerna varierar från milda till mycket kraftiga och hostan kan framkalla kväljningar och kräkningar. Du kan uppleva att det låter som om din valp har satt något i halsen som den försöker kräkas eller hosta upp. Hostan kan utlösas av drag i koppel, upphetsning eller vid kylig lufttemperatur. Oftast är valpen pigg och har normal matlust, men en del valpar får feber, blir hängiga och får dålig aptit.

Vila bara din valp, håll den hemma och låt den inte träffa andra hundar eller anstränga sig. Efter en till två veckor avtar symtomen, men ibland kan din valp hosta till då och då under flera veckors tid.

Känner du dig ändå osäker kan du alltid kontakta den digitala veterinärkliniken FirstVet genom ett enkelt ett videosamtal med mobilen. Tjänsten är gratis för dig som Svedeakund. 

Facebook

Instagram