Sök på Svedea.se

Reflektioner på en blank bilsida med suddig bakgrund.

Köpa bil på företaget

Att köpa bil på företaget kan ha sina ekonomiska fördelar, men det finns regler och nackdelar att ta hänsyn till. Vi hjälper dig navigera genom skatteregler, förmånsvärde och leasing samt ger dig praktiska råd för ett smart bilköp.

Hur köper man bil på företaget? 

Att köpa bil på företaget innebär att företaget står som ägare av bilen. Det kan göras antingen genom att köpa bilen kontant, på avbetalning eller genom leasing.  

Precis som för övriga köp bör du utgå ifrån tillgänglig budget och dina behov. Fokusera främst på dagens behov, men försök också tänka på hur framtiden kommer se ut om verksamheten utvecklas på det sätt du vill. 

När du har hittat en bilmodell som är inom budget och som möter behoven måste du bestämma hur företagsbilen ska finansieras. Ska du som företagare köpa bilen eller leasa den? Hur ser de ekonomiska förutsättningarna ut? Sätt dig in i gällande skatteregler så att du förstår de ekonomiska effekterna av ditt val.

Köpa bil på företaget eller privat? 

En vanlig fråga är om det är bäst att köpa bil på företaget eller köpa bil som privatperson. Svaret är inte alltid enkelt.  

Genom att köpa bil på företaget kan du göra avdrag på löpande kostnader som bränsle, service och underhåll. 

Om bilen används privat fler än tio tillfällen eller mer än 100 mil per år räknas den däremot som en förmån. Det innebär att du måste betala förmånsskatt. Detsamma gäller exempelvis det drivmedel som går åt vid privat bruk. 

Här kan du även läsa om tjänste- och förmånsbil.

Hur stor förmånsskatten blir beror bland annat på bilens värde. Vid till exempel en dyr företagsbil som drar mycket bränsle kan den totala förmånsskatten bli hög.

Räkna ut bilens förmånsvärde

Det är ditt eget ansvar att hålla koll på dina resor och huruvida du har använt din bil privat. Därför rekommenderar Skatteverket att du för en körjournal där du skriver ner alla resor, både tjänsteresor och resor du gjort privat. Det finns också spårsändare som automatiskt för kör­journal. Du hittar flera olika hos vår samarbetspartner St George Security Store.

Utforska utbud av spårsändare

Om du främst använder bilen utanför jobbet kan det därför vara en bättre idé att köpa bilen privat och inte köpa den på företaget. Då slipper du ha koll på antal resor, antal mil och eventuell förmåns­beskattning. I stället använder du bilen som din egen och rapporterar in mil­ersättning till företaget. Då får du en ersättning med ett visst belopp per körd mil i tjänst.

Milersättningen täcker vanligtvis resan i sig, men tar inte hänsyn till slitage på bilen eller dess värdeminskning, vilket är bra att komma ihåg. Innan du bestämmer dig om du ska köpa bil på företaget eller privat bör du därför fundera noga kring när du kommer använda bilen som mest. 

Ska företaget köpa eller leasa företagsbilen? 

Att välja mellan köp eller leasing beror bland annat på ditt företags ekonomi och behov.  

Leasing på företaget kan vara fördelaktigt då det inte binder lika mycket av företagets kapital som vid ett köp. Leasingkostnader är dessutom avdrags­gilla – du kan göra avdrag på halva momsen av leasingen. Vid köp har däremot företaget en tillgång som kan avyttras i framtiden. Du kan såklart också välja att begränsa dig till endast begagnade bilar och inte nya. Då blir inköpskostnaden lägre. 

Tips vid köp av begagnad bil

Köp av bil på företaget innebär bland annat: 

Med leasing får företaget: 

FORETAGSMOTOR Desktop 1360X520

Bilförsäkring för små och medel­stora företag

Mer om vår bilförsäkring

Hitta rätt företagsbil för dig 

Oavsett om du skaffar bil på företaget eller privat är det en stor investering som du bör lägga mycket tanke och utvärdering bakom.  

När du köper bil på företaget eller leasar är det bra att tänka på följande: 

Kom också ihåg att se över ditt respektive företagets försäkringsbehov och välj en lämplig bilförsäkring för företag

Om du leasar en bil istället för att köpa en är det bra att känna till att det vanligtvis ingår en bilförsäkring i det avtal som du skriver med återförsäljaren. Hos vilket försäkringsbolag bilförsäkringen tecknas beror på återförsäljarens samarbete. Du har däremot alltid möjlighet att välja det försäkringsbolag du vill. Ställ frågan och lyft eventuella önskemål till åter­försäljaren. 

Olika former av företagsbil 

Det finns flera olika typer av företagsbilar, var och en med sina specifika användnings­områden och skatteregler. 

Två exempel är tjänstebil och förmånsbil. Andra former av företagsbil är: 

Att välja rätt företagsbil är lite som att sätta ihop ett pussel – det finns en hel del bitar som behöver passa ihop. Ekonomi, skatteregler, miljöpåverkan och inte minst företagets framtidsplaner spelar alla en stor roll i beslutet. Oavsett om du funderar på att köpa eller leasa är det viktigt att tänka både på hur bilen ska användas nu och hur behoven kan förändras. 

Skriven av: Emma Flygare

Publicerad: 2024-08-30