Sök på Svedea.se

En familj på en man, en pojke, en vit hund och en liten flicka, sitter runt ett köksbord

Vabba och vobba som småföretagare

Hur får man vab-ersättning som egenföretagare, hur skiljer man arbetstid från vab-tid? Frågor som dessa brottas många småföretagare och det är inte alltid så lätt att hitta svaren. Därför har vi samlat lite matnyttiga tips som du kan ha nytta av.

Att vabba

Även om du driver eget företag kan du vabba precis som om du hade en vanlig anställning, dvs du ansöker om ersättning från Försäkringskassan som vanligt. Du tar då ledigt från ditt företag med löneavdrag och begär istället tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan inom 90 dagar.

Det är smart att ansöka om ersättning när barnet är tillbaka i förskolan eller skolan. Då vet du exakt hur många dagar du ska ansöka om. Du kan också vabba delar av dagar; 75, 50, 25 eller 12,5 procent av en dag.

Tips om du behöver vabba

Att vobba

Vobba innebär att du jobbar hemifrån och samtidigt tar hand om sjuka barn. Fler och fler småföretagare väljer att göra på detta sätt istället för att begära ersättning. Tänk bara på att du inte få ersättning från Försäkringskassan när du vobbar.

Foretag Handel

Vi värnar om de små företagen

Se vår företagsförsäkring

Tips om du väljer att vobba

Ersättningen baseras på din SGI

SGI är en förkortning av sjukpenninggrundande inkomst och det är den som står till grund när din ersättning beräknas. Är du anställd i ditt egna aktiebolag beräknas din SGI på din lön. Har du däremot en enskild firma beräknas din SGI på den företagsvinst du gjort innan skatt.

Har du nyligen startat ditt aktiebolag eller enskilda firma? Då kan din SGI, under tre år, beräknas på hur din lön skulle varit om du vore anställd i samma bransch.

Försäkringskassan tar hänsyn till om dina företagsinkomster ökat, minskat eller varierat under åren. Det är alltså upp till dig att tala för din sak, beskriva din situation och bevisa den inför Försäkringskassan.

Facebook

Instagram