Sök på Svedea.se

En cirkelsåg ligger på en konstruktionplats med spån och skivmaterial som sprider sig runtomkring

Så skyddar du dig mot stölder av verktyg

På Svedea värnar vi självklart om våra företagskunder och därför vill vi varna dig för verktygsstölder som ökar i oroväckande takt. Så här kan du göra för att försvåra tjuvarnas framfart.

Se till att arbetsplatsen är säkrad

Tjuvar vill alltid göra det så lätt för sig som möjligt. Därför bryter de sig helst in på byggarbetsplatser som ligger nära vägar för att lättare kunna ta sig dit och därifrån. Är insynen sämre är det desto bättre för dem, särskilt om era stängsel är lätta att bryta sig igenom och låsen är äldre.

Det man bör göra är att använda nya, godkända lås och helst installera larm med övervakningskameror. Skyltar ni sedan upp att ni installerat detta så kan det ha en avskräckande effekt. Tjuvar älskar även att arbeta i mörker, så se till att arbetsplatsen är ordentligt upplyst. Belysningen ska helst vara styrd av rörelsedetektorer, så överraskningsmomentet blir maximalt.

Förvara och skydda rätt

Verktyg kan vara både tunga och skrymmande och därför vill tjuvarna gärna komma så nära som möjligt med bil. Placera därför era bygg- och förrådsbodar så otillgängligt som möjligt och förvara verktyg och mätinstrument i låsbara verktygsskåp med klass 3-lås eller högre.

Undvik så långt det går att förvara attraktiv utrustning i bilarna. Försök också att stänga av eventuella tillfartsvägar med tillfälliga hinder för att göra det så svårt som möjligt för tjuvarna att komma fram. Har ni drivmedelstankar på platsen bör ni ställa dem så långt från infarten som möjligt och installera slangningsskydd.

Verktyg online

Moderna verktyg är nästan alltid uppkopplade mot tillverkarnas appar som kan hjälpa dig få ett stulet verktyg tillbaka. Några smarta funktioner innebär bland annat att du kan låsa det stulna verktyg på distans och dölja det för andra ONE-KEY användare.

Spårning och märkning öppnar möjligheter

Idag kan fordon spåras oavsett var de är med hjälp av GPS-teknologi. Verktyg och maskiner kan dessutom spåras med hjälp av Bluetooth och radiospårning. Det finns även spårningsenheter som varnar dig om utrustningen lämnar arbetsplatsen och som visar exakt var den befinner sig.

DNA-märkning innebär att du penslar en osynlig vätska på det du vill skydda. Vätskan sitter permanent och är mycket svår att få bort, och den innehåller dessutom en unik DNA-kod som du registrerar i en databas. Då blir det stulna föremålet spårbart för all europeisk polis. Den här metoden är effektiv och har använts som bevis i en stort antal rättsfall.  

Vi hoppas du klarar dig från tjuvligornas framfart. Skulle du behöva vår hjälp finns vi alltid på 0771-160 190.

Skydda ditt företag

Ange dina uppgifter nedan och börja räkna.

Organisationsnummer

Facebook

Instagram