Sök på Svedea.se

En person som sitter vid ett bord med en laptop och en smartphone i händerna, med ett fönster som släpper in naturligt ljus i bakgrunden

8 tips för småföretagares it-säkerhet

Antalet säkerhetsattacker ökar ständigt online. Samtidigt visar undersökningar att var tredje småföretag saknar basal it-säkerhet som till exempel brandvägg och backup-rutiner. Därför har vi samlat åtta viktiga tips som kan hjälpa dig att stärka skyddet mot ovälkomna dataintrång.

Brandvägg skyddar mot intrång

En brandvägg är i praktiken en kontrollmekanism för nätverkstrafik. Den kopplas vanligtvis in mellan ditt lokala nätverk och internet, men kan även installeras som en mjukvara i den dator som ska skyddas.

Brandväggen lyssnar sedan på och övervakar all trafik för att kunna avgöra om den är behörig eller ej. För att kunna göra detta arbetar den efter vissa regler som bestäms av dig som användare eller av en systemadministratör. En brandvägg kan vara mycket omfattande och sofistikerad, men finns även i enklare, kostnadsfria versioner.

Skaffa backup-rutiner

Om viktig företagsinformation, t ex kundregister eller kundfordringar, bara sparas på ett ställe så kan den också försvinna för gott om det blir stulet vid ett inbrott på företaget eller något annat går fel. Därför är det viktigt att ni dagligen tar en säkerhetskopia av informationen ni har på datorerna.

Ett smart sätt att göra detta på är att använda en extern lagringstjänst, en extern hårddisk eller en molntjänst för att lagra informationen på. Via molntjänsten krypteras datan innan den skickas över nätverket och lagras på säkra servrar hos leverantören.

Glöm bara inte att skydda säkerhetskopian med ett starkt lösenord till molntjänsten eller att den externa hårddisken kopplas bort direkt efter säkerhetskopieringen och förvaras inlåst.

Anti-virusprogram skyddar din utrustning

Får du okända mejl som uppmanar dig att ladda ned en fil eller klicka på en länk så gör det inte utan att vet vem avsändaren är. Ställ dig även dessa frågor innan du klickar på en länk eller bifogad fil.

Vet du vem som är avsändare, är det rimligt att de skulle skicka länken/filen? Se samtidigt till att ha ett uppdaterat anti-virusprogram som skyddar dig från olika virus som malware och online-annonser med skadlig kod (malvertising).

Uppdatera dator och mobil

Acceptera alltid automatiska uppdateringar från tillverkaren av din dator och mobil så operativsystemen är uppdaterade. I uppdateringarna ingår ofta lösningar på säkerhetsproblem och systembuggar. Kontrollera att funktionen för automatiska uppdateringar är aktiverad.

Foretag Inbrottslarm

Skadedrabbade ger oss toppbetyg

Se vår företagsförsäkring

Skaffa säkra lösenord

Ett av världens vanligaste lösenord är fortfarande ”123456” och då är det inte så konstigt att dataintrången kommer som ett brev på posten. Ska ditt lösenord hindra inkräktare så måste det alltså vara svårare att knäcka än så.

Ett starkt lösenord är en kombination av olika bokstäver, tecken och siffror som är tillräckligt långt. Använd inte vanliga ord eller något som kan kopplas till dig personligen som t ex ett familjenamn eller personnummer.

Kryptera din info med VPN (Virtual Private Network)

En VPN-tjänst skapar en krypterad förbindelse som skyddar dig mot avlyssning när du kopplar upp dig över trådlösa nätverk. Det är ett bra alternativ om du t ex jobbar hemifrån eller på annan ort och vill kommunicera med företagets server.

Skydda din mobil

It-säkerhet gäller inte bara din dator och dina system, utan även din mobiltelefon. I den har du säkerligen lösenord och annan viktig information som måste skyddas. Se alltså till att din du har ett uppdaterat operativsystem och antivirusprogram installerat.

Var försiktig med nedladdningar

Var restriktiv med vilka program och appar du laddar ner till din dator eller mobiltelefon. Installera bara program och appar från välkända leverantörer. Ladda aldrig ner piratkopierade program eftersom de kan innehålla skadlig kod.

Facebook

Instagram