Sök på Svedea.se

En man står mot en vägg med kryckor

Varför är det viktigt att ha en olycksfallsförsäkring?

En olycka kan drabba alla. Ibland läker skador snabbt och ibland lämnar de spår för livet. En försäkring kan göra skillnad och för dig som är arbetsgivare finns faktiskt krav på att försäkra din personal mot olycksfall. Här ger jag mina bästa tips kring olycksfallsförsäkringar.

För det första - vad är en olycksfallsförsäkring? Jo, en försäkring som helt enkelt ska ersätta dig om du råkar ut för en olycka - liten som stor - och kompletterar skyddet från den allmänna socialförsäkringen.

Vad som räknas som olycksfall kan dock variera mellan olika försäkringsbolag. Den vanligaste beskrivningen är en plötslig, ofrivillig händelse som har en yttre orsak. Allt från att snubbla och stuka en fot till mer allvarligare händelser som att ramla på cykeln och bryta benet räknas alltså som olycksfall.

Men precis som i alla försäkringar finns det undantag vilket kan vara bra att känna till – du får till exempel inte ersättning om du utsätter dig för extrema situationer som till exempel fallskärmshoppning.

Tre viktiga saker att tänka på

Hur mycket kan du få?

Det viktigaste är att titta på hur olycksfallsförsäkringen gäller vid allvarliga olyckor som kan ge en bestående skada. Den delen av försäkringen kallas för medicinsk invaliditet och det är just det försäkringsbeloppet du bör kika på när du jämför försäkringar. Beloppet kan nämligen skilja sig åt mellan olika försäkringar och är det maxbelopp du kan få ut om du skulle bli allvarligt skadad.

Vissa olycksfallsförsäkringar kan också ersätta om du får begränsade möjligheter att arbeta på lång sikt på grund av ett olycksfall – vilket i försäkringen benämns ekonomisk invaliditet. Även det försäkringsbeloppet bör vara tilltaget.

Kan du få ersättning från flera håll?

Glöm inte att anmäla din skada till försäkringsbolaget och spara alltid kvitton och annat som du får hos läkaren. Tänk också på att du kan omfattas av flera olycksfallsförsäkringar – du kanske har en försäkring via facket eller en medlemsorganisation eller så kan du vara försäkrad utan att du tänker på det när du står i liftkön, handlar i affären eller går i skolan. Just olycksfallsförsäkringar är unika på det sätt att de inte tar hänsyn till om du har en annan olycksfallsförsäkring. Du kan alltså få ersättning från fler än en försäkring, åtminstone när det gäller bestående men, invaliditet och dödsfall.

Glöm inte att försäkra personalen

Om du har anställda i ditt företag så har du en skyldighet att försäkra dem mot olycksfall i arbetet. För arbetsgivare med kollektivavtal finns avtalsförsäkringarna som komplement till de lagstadgade försäkringarna. Men även arbetsgivare utan kollektivavtal kan teckna försäkring för sina anställda för att de ska få en extra ekonomisk trygghet vid olycksfall i arbetet. Och att utöka en kollektiv olycksfallsförsäkring till att gälla även utanför arbetstid kan vara en bra anställningsförmån som inte brukar kosta så mycket.

Författare: Jonas Nilsson

Jonas har under de senaste 18 åren jobbat i försäkringsbranschen, både mot privat- och företagsmarknaden. Han har själv erfarenhet som egenföretagare och vet den passion och mod som många småföretagare lägger ner. Här på bloggen skriver han om vad du som småföretagare kan tänka på för att göra ditt företag så lönsamt och framgångsrikt som möjligt! 

Se ditt pris på företagsförsäkring

Ange dina uppgifter nedan och börja räkna.

Organisationsnummer

Facebook

Instagram