Skydda företagets prylar under ledigheten

För många småföretagare stannar inte alltid jobbet av under lov och ledighet och därför följer ofta elektroniken med på resan. Men många företagsprylar står utan försäkring under privata resor, så se till att undersöka vilken ersättning du har.


Att mobil och dator är viktiga arbetsredskap vet vi alla. Under ledigheten tas prylarna därför ofta med, vilket ökar både risken för stöld och andra skador. För småföretagare kan detta bli både stökigt och kostsamt. Många känner heller inte till att jobbmobil och jobbdator oftast står utan försäkring vid privata resor.

Se därför till att kolla upp hur din företagsförsäkring gäller om något skulle hända med företagets utrustning under en privat ledighet. I många fall gäller inte försäkringen då utan bara under arbetstid – och en hemförsäkring gäller inte alls för något som köpts genom företaget.

När du ändå kollar upp din företagsförsäkring, ta även en titt på självrisken för allriskskador, vilket oftast är den del av försäkringen som ersätter oförutsedda skador på dator och mobil. Vissa företagsförsäkringar har så pass höga självrisker att skyddet för mindre prylar som till exempel mobiler blir nästintill obefintligt.

Fyra tips inför ledigheten

  • Se till att du har en försäkring som gäller för din företagsmobil och företagsdator även när du är på privat resa. Glöm inte att kolla självrisken för allriskskador.
  • Lämna inte dator eller telefon där det är stor risk att de stjäls, till exempel synligt i bilen eller under en filt på stranden.
  • Låt inte dator eller mobil utsättas för hög värme eller direkt solljus. Värme kan bland annat orsaka prestandaförsämringar eller hårddiskkrasch.
  • Blir din dator, mobil eller surfplatta fuktig eller blöt bör du låta den torka innan den startas om igen. Det bästa är att lämna in den till en specialist.