Bokföra företagsförsäkring

Företagsförsäkringar är lika viktiga att ha, oavsett företagets storlek. Är oturen framme och du står utan försäkring, så kan konsekvenserna bli ödesdigra. De flesta försäkringar betalas på årsbasis och de brukar periodiseras eftersom de oftast är en förbetald kostnad. Försäkringar på mindre belopp bör du bokföra på årsbasis, trots att försäkringspremierna betalas i förväg. En vanlig gräns för detta kan vara att man bokför månadsvis om månadsbeloppet skulle överskrida 1000 kronor.

Betalning av försäkring på årsbasis

Företaget betalar en årspremie på 5500 kronor för en företagsförsäkring från plusgiro. Då bokförs Företagsförsäkringen på debetsidan och Plusgirot på Kredit. 

Periodisering av försäkring

När du betalar i förväg och därefter ska periodisera försäkringen, så delas dessa betalningar upp. Vid första tillfället bokförs hela beloppet, första månadskostnaden och den förutbetalda premien. 

Försäkringskonto

I många fall betalas försäkringen via ett så kallat försäkringskonto. Då lägger försäkringsbolaget upp ett lån till företaget som sedan betalas med amorteringar och ränta. I detta fall dras försäkringens årspremie direkt från företagskontot varje månad. Betalningarna kan sedan bokföras som kostnader varje månad, även om hela premien egentligen betalas in på huvudförfallodagen.

Försäkringsutbetalning vid skada

Om någonting skulle hända betalar försäkringsbolaget ut ersättning till den som råkat ut för skadan och till den som reparerar skadan. Innan utbetalningen sker så drar försäkringsbolaget av självrisken. Företag som är momspliktiga står även för momsen vid skada.

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.