Bokföra företagsförsäkring

Oavsett vilken bransch ditt företag verkar inom eller hur stora ni är, så kan det oförutsedda alltid inträffa. Därför är en företagsförsäkring en viktig trygghet ni aldrig bör vara utan. Men hur betalar och bokför man egentligen försäkringar som dessa? Här får du lite praktiska tips.

Betalning och periodisering

Betala via ett försäkringskonto

Vad händer vid skada?

 

Betalning och periodisering

De vanligaste är att försäkringar betalas en gång per år. En försäkring betalar man dessutom i förskott så därför brukar kostnaden periodiseras. Detta gäller även försäkringar på mindre belopp, trots att premierna betalas i förväg. När du betalar i förväg och periodiserar försäkringen, så delas betalningarna upp. Vid det första tillfället bokförs dock hela beloppet, första månadskostnaden och den förutbetalda premien. Ett tips är att alltid bokföra per månad om kostnaden per månad är högre än 1000 kronor. Ett exempel: Företaget X betalar en årlig premie på 6000 kr för sin företagsförsäkring via plusgirot. Då ska försäkringen bokföras på debet och Plusgirot på Kredit.

Betala via ett försäkringskonto

I de flesta fall brukar en försäkring betalas via ett försäkringskonto. Försäkringsbolaget lägger då upp ett lån till er som ni sedan avbetalar med amorteringar och ränta. Årspremien dras från företagskontot varje månad och bokförs av er som månatliga kostnader, även om hela årspremien betalats in vid samma tillfälle.

Vad händer vid skada?

I praktiken skiljer sig inte processen mycket från en privat skadeanmälan. Skulle oturen vara framme betalar försäkringsbolaget ut ersättning, minus självrisk, till den som skadats och till den som reparerar skadan. Är ni momspliktiga står ni även för momsen.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.