Bluffakturor – ett växande problem

Du har antagligen hört talas om bluffakturor och vilka problem de kan orsaka. Bluffmakarna byter dessutom metoder allt eftersom, så det är viktigt att vara vaksam. Här är tips på hur du kan skydda ditt företag.

Egenföretagare får bluffaktura

Hur hanterar jag bluffakturor?

Har ni inte det redan idag, så ska du skapa en leverantörslista som innehåller dina leverantörers plus- eller bankgironummer. Den använder du sedan för att stämma av dessa nummer när du betalar dina fakturor. Skulle du då upptäcka en falsk faktura så måste du bestrida ditt betalningsansvar och specificera varför, t ex att inget avtal finns. Därefter ska du skicka tillbaka faktura till avsändaren.

Det kan finnas fall där bluffaren påstår att ett avtal är ingånget mellan er. Då ska du skriva på fakturan exakt som följer: "Bestrider betalningsansvar. Ev. avtal är ingånget genom ett vilseledande från er sida och avtalet är därför ogiltigt enligt 30 § Avtalslagen". I detta fall ska du även göra en polisanmälan.

Anmäl till tingsrätt

Du kan även anmäla bluffen till Tingsrätten. Då specificerar du vilka paragrafer som överträtts och anledningen till att det du mottagit strider mot Marknadsföringslagen. Det finns dock alltid en risk att du förlorar målet. Då får du tyvärr betala både dina och motpartens kostnader för rättegången. En rättsförsäkring är alltså en viktig trygghet.

Bluffar i många former

En bedragare kan som sagt använda sig av flera olika sätt att lura till sig pengar på, men ett av de vanligare är bedrägerier med hjälp av annonser eller kataloger. Bluffen går ut på att få dig att betala för annonser du inte beställt eller inte vill ha. Bedrägerier med annonser förekommer ofta under semestertider och vid årsskiften när många företag har fokus på annat håll. Det är alltså viktigt att ni har kontroll på vilka fakturor som brukar komma och vilka som eventuellt kan avvika. Skulle ni trots allt upptäcka ett blufförsök, så är det viktigt att ni säger upp avtalet, om sådant finns, och begär en skriftlig bekräftelse.

Från bluff till rättssak

I sällsynta fall där företaget vägrat betala, löper bedragaren hela linan ut och lämnar ärendet till inkasso eller Kronofogdemyndigheten. Då är det viktigt att du bestritt bedragarens fordran eftersom det innebär att inkasso eller kronofogden inte kan ta upp fallet. Om du med andra ord skulle bli kontaktad av dem så måste du bestrida fordran. Då återstår det för bluffmakaren att vända sig till tingsrätten vilket är sällsynt.  

Även företag kan kapas

Vet du hur enkelt det faktiskt är för en bedragare att kapa ett företag?  Det enda som krävs är att skicka in en ändringsanmälan till Bolagsverket och dölja det för nuvarande ägare och styrelse till bedragarna har tillgång till bolaget och dess tillgångar. Det du kan göra för att upptäcka detta i tid är att registrera en e-postadress till ditt företag på Bolagsverkets hemsida. Då får du automatiskt ett meddelande när någon anmälan om ändring diarieförs. Skulle du utsättas för ett kapningsförsök måste du polisanmäla kapningsförsöket.