Gör bilen redo för våren

Efter en lång vinter är det äntligen dags för en ny säsong. Att själv göra bilen redo för våren är enklare än vad många tror. Här är våra bästa tips.

Vårrusta bilen

Välj rätt tvättplats

Det vill säga en plats som är anpassad för att ta hand om smuts och vägsalt. Att tvätta hemma på uppfarten är inte speciellt miljövänligt. Åk istället till en tvättplats eller en gör-det-själv-hall. Läs mer om att tvätta bilen.

Börja med insidan

Ta ur samtliga mattor. Skaka bort smuts och tvätta dem sedan med vatten och diskmedel. Dammsug bilen noggrant. Torka av instrumentpanel och dörrsidor med en lätt fuktad trasa. Putsa fönster och speglar inifrån, vatten och vanligt diskmedel fungerar fint även här. Torka torrt med en ren handduk.

Avspolning och avfettning

Spola av bilen. Försök att komma åt undersidan där mycket salt brukar fastna. Om bilen är väldigt smutsig rekommenderar vi att använda avfettningsmedel. Börja nerifrån och jobba dig uppåt. På så sätt undviker du att smuts rinner ner över bilen och skapar ränder. Spola noga bort avfettningen.

Tvätta och torka

Börja uppifrån och jobba dig nedåt. Använd varmt vatten, ren tvättsvamp och bilschampo. Du kan behöva en borste för att skrubba rent smutsiga fälgar och däck. Spola rent och torka gärna av bilen med ett sämskskinn efter tvätt.

Vaxa bilen

Att vaxa bilen kan vara överkurs, men den blir lättare att hålla ren eftersom smuts inte fäster lika lätt. Arbeta i skuggan. Stryk eller spraya på ett tunt lager vax och vänta tills en vit hinna bildas innan du polerar ut den. Polera mindre delar i taget.

Kontrollera bilen

  • Se över däckens skick, tryck samt mönsterdjup. Att mäta mönsterdjupet gör du enkelt med en tumstock. Sommardäck måste ha ett djup på minst 1,6 mm, men upp till 3 mm rekommenderas. Tänk på att vinterdäck måste bytas senast 15 april om det inte råder vinterföre. Läs mer om däckbyte.
  • Vinterns vägsalt och kyla gör att torkarbladen slits snabbare. Eftersom våren brukar innebära en hel del regn är det viktigt att byta vid behov.
  • Lyft på motorhuven för att se om löv och annat skräp fastnat där under vintern. Ibland är det enkelt att dammsuga bort. Säkerställ att batteriet inte har några tecken på korrosion eller läckage. Att kontrollera oljan är alltid viktigt. Ta en titt och se om det är dags att byta eller fylla på.
  • Sist men inte minst: Se till att bälten, lampor och reglage fungerar som de ska.

Bra att ha till hands:

  • diskmedel, avfettning, bilschampo och vax – märkta med Svanen eller Bra Miljöval
  • tvättsvamp, trasa, sämskskinn och handduk
  • diskborste
  • dammsugare
  • tumstock.