Sök på Svedea.se

En person i blå kläder tvättar framrutan på en bil

Gör bilen redo för våren

Efter en lång vinter är det äntligen dags för en ny säsong. Att själv göra bilen redo för våren är enklare än vad många tror. Här är våra bästa tips.

Välj rätt tvättplats

Det vill säga en plats som är anpassad för att ta hand om smuts och vägsalt. Att tvätta hemma på uppfarten är inte speciellt miljövänligt. Åk istället till en tvättplats eller en gör-det-själv-hall. 

Mer om att tvätta bilen

Börja med insidan

Ta ur samtliga mattor. Skaka bort smuts och tvätta dem sedan med vatten och diskmedel. Dammsug bilen noggrant. Torka av instrumentpanel och dörrsidor med en lätt fuktad trasa. Putsa fönster och speglar inifrån, vatten och vanligt diskmedel fungerar fint även här. Torka torrt med en ren handduk.

Avspolning och avfettning

Spola av bilen. Försök att komma åt undersidan där mycket salt brukar fastna. Om bilen är väldigt smutsig rekommenderar vi att använda avfettningsmedel. Börja nerifrån och jobba dig uppåt. På så sätt undviker du att smuts rinner ner över bilen och skapar ränder. Spola noga bort avfettningen.

Tvätta och torka

Börja uppifrån och jobba dig nedåt. Använd varmt vatten, ren tvättsvamp och bilschampo. Du kan behöva en borste för att skrubba rent smutsiga fälgar och däck. Spola rent och torka gärna av bilen med ett sämskskinn efter tvätt.

Vaxa bilen

Att vaxa bilen kan vara överkurs, men den blir lättare att hålla ren eftersom smuts inte fäster lika lätt. Arbeta i skuggan. Stryk eller spraya på ett tunt lager vax och vänta tills en vit hinna bildas innan du polerar ut den. Polera mindre delar i taget.

Kontrollera bilen

Däckbyte

Med vår försäkring får du välja valfri verkstad

Upptäck vår bilförsäkring

Bra att ha till hands

Facebook

Instagram