Stenskott på vindruta

Får du ett stenskott är det tryggt att ha en försäkring. Hos oss ingår alltid lagning av vindrutan om din bil har en hel- eller halvförsäkring – men smidigast är såklart att undvika att drabbas. Här tipsar vi om vad du kan tänka på!

Vad kostar det att laga stenskott?​​​

Om du har en hel- eller halvförsäkring hos Svedea kostar det ingenting extra att laga ett stenskott – kostnaden ingår i försäkringen.

Skulle du däremot behöva byta ut hela rutan måste du betala en självrisk på 2 500 kronor. Som kund hos Svedea lönar det sig alltså att laga stenskottet innan det hinner sprida sig och bli större.

Här kan du läsa mer och boka tid hos Ryds Bilglas eller Carglass®

Hur lagas stenskott?

Laga stenskott är inget man gör hemma på garageuppfarten. För stenskottslagning behöver du anlita en glasfirma som är specialiserad på att laga sprickor i bilrutor. Du kan däremot på egen hand förhindra att smuts och fukt tränger in i rutan innan den blir lagad. Det gör du med ett stenskottsplåster. 

Stenskottsplåster – vad är det? 

Stenskottsplåster är en liten klisterlapp som du sätter utanpå vindrutan över ett stenskott. Det bör helst sättas på direkt när stenskottet har uppstått, eller så fort som möjligt om du inte har ett stenskottsplåster med dig i bilen. Stenskottsplåstret förhindrar att smuts och fukt tränger in i laminatet mellan de olika skikten i vindrutan, vilket gör att en senare lagning kan ge ett väldigt bra resultat. Det förhindrar däremot inte att sprickan fortsätter att växa. Därför är det fortfarande viktigt att åka till en glasverkstad så fort som möjligt, även om du har satt på ett stenskottsplåster.

Beställ gratis stenskottsplåster hos Ryds Bilglas här
Beställ gratis stenskottsplåster hos Carglass® här

Undvik stenskott

Det finns inget hundraprocentigt skydd mot stenskott, men genom att hålla avstånd till bilen framför minskar du risken att bli träffad av stenar som flyger. Var särskilt försiktig på grusvägar, men även på asfalterade vägar speciellt i början av våren då snön smälter undan och vinterns utlagda grus ligger kvar.

En skada som från början var ett litet märke ute i kanten kan växa till en stor sprickbildning. Sikten kan bli nedsatt och försvåra körningen, vilket då kan bli en potentiell fara för både dig och dina medtrafikanter. Dessutom är vindrutan en bärande del i bilens konstruktion, och en sprucken ruta kan inte bära lika stora krafter. Det är alltså säkrast att laga ett stenskott så fort som möjligt.

Vad kostar det att försäkra min bil?

Ditt personnummer