Stenskott i bilrutan, vad gör jag?

Stenskott ska man vara försiktig med, risken är nämligen stor att skadan sprider sig. Då går stenskottet inte att laga och du tvingas byta hela vindrutan. Här tipsar vi om vad du kan göra för att undvika stenskott!

En skada som från början var ett litet märke ute i kanten kan växa till en stor sprickbildning. Sikten kan bli nedsatt och försvåra körningen. Dessutom är vindrutan en bärande del i bilens konstruktion, och en sprucken ruta kan inte bära lika stora krafter. Det är alltså säkrast att laga ett stenskott så fort som möjligt.

Hur lagas stenskott?

Laga stenskott är inget man gör hemma på garageuppfarten. För stenskottslagning behöver du anlita en glasfirma som är specialiserad på att laga sprickor i bilrutor. Du kan däremot på egen hand förhindra att smuts och fukt tränger in i rutan innan den blir lagad. Det gör du med ett stenskottsplåster. 

Vad är stenskottsplåster? 

Stenskottsplåster är en liten klisterlapp som du sätter utanpå vindrutan över ett stenskott. Stenskottsplåstret bör helst sättas på direkt när stenskottet har uppstått, eller så fort som möjligt om du inte har ett stenskottsplåster med dig i bilen. Stenskottsplåstret förhindrar att smuts och fukt tränger in i laminatet mellan de olika skikten i vindrutan, vilket gör att en senare lagning kan ge ett väldigt bra resultat. Stenskottsplåster förhindrar däremot inte att sprickan fortsätter att växa. Därför är det fortfarande viktigt att åka till en glasverkstad så fort som möjligt, även om du har satt på ett stenskottsplåster.

Här kan du beställa gratis stenskottsplåster! 

Kan man undvika stenskott?

Det finns inget hundraprocentigt skydd mot stenskott. Men genom att hålla avståndet till bilen framför minskar du risken att bli träffad av stenar som flyger. Var särskilt försiktig på grusvägar, men även i början av våren då snön smälter undan men vinterns utlagda grus ligger kvar. 

Vad kostar det att laga stenskott?

Om du har en hel- eller halvförsäkring hos Svedea kostar det ingenting att laga ett stenskott. Skulle du däremot behöva byta ut hela rutan måste du betala en självrisk. Som kund hos Svedea lönar det sig alltså att laga stenskottet innan det hinner sprida sig och bli större.

Vad kostar det att försäkra min bil?

Ditt personnummer
Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.