Snö på bilen kan skada andra

I vintertider som dessa lägger sig snön som ett vitt täcke överallt, även på bilen. Det kan vara ett problem om man har bråttom, men det är viktigare än du tror att faktiskt borsta bort den innan du kör iväg. Snö på biltaket är nämligen olagligt när man kör och kan vara en fara för andra. Snön på bilen räknas dessutom som oförankrad last vilket kan ge 1 500 kronor i böter.

Varför är snö på taket farligt?

När du kör med bilen kan snön på biltaket plötsligt blåsa av under färden, hamna på bilarna bakom och på så sätt orsaka allvarliga olyckor. Bromsar du kraftigt kan effekten bli tvärtom, dvs all snö åker ned på din vindruta och förblindar dig. Riskerna med detta ökar ju närmare 0-gradigt det är ute och om snön är tung och vattenfylld.

Håll rutorna frostfria

Ju sämre du ser den omgivande trafiken, desto större risker utsätter du dig själv och andra för. Se därför till att alltid skrapa rutorna rena från frost. Skulle du bli stoppad av polis, kan du till och med åka fast för vårdslöshet i trafik och riskera att få dagsböter om du inte gjort det. Detta gäller även lysen och din registreringsskylt. Skylten ska alltid ska vara läsbar – oavsett väderlek.

Kort sagt…

Se till att hela bilen, inklusive lyktor och registreringsskylt, är rena från snö och smuts. Se alltid till att du har god sikt omkring dig genom att skrapa rutorna rena. Är det vinterväglag så blir bromssträckorna längre. Se därför till att hålla extra avstånd framåt. Tänker du på detta så kör du säkrare och riskerar varken din eller andras hälsa.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.