Vad gör jag om jag får en parkeringsskada?

Parkeringsskador är tyvärr omöjliga att skydda sig från. För att få ersättning måste du kunna bevisa att det verkligen rör sig om en parkeringsskada. Här går vi igenom vad parkeringsskador innebär och hur du kan få ersättning för dem.

Vad räknas som parkeringsskada? 

En parkeringsskada innebär att din parkerade bil har blivit påkörd av en annan bil som har lämnat platsen utan att ge sig tillkänna.  

​Det krävs att det är ett motorfordon som har orsakat skadorna bilen. Bucklor och repor i lacken som orsakas av en kundvagn eller en cykel räknas alltså inte som en parkeringsskada, eller om bilen utsätts för skadegörelse. Om du krockar med ett annat fordon på en parkeringsplats räknas det inte heller som en parkeringsskada.  

Det finns några saker som ökar chansen att skadan bedöms som en parkeringsskada:  

  • Skadans utseende tyder på att den har orsakats av ett annat motorfordon (och inte en kundvagn eller liknande). 
  • Du kan beskriva på ett tydligt sätt var och när bilen stod parkerad och hur den skadades. 
  • Du har ett vittne, till exempel en passagerare, som såg att bilen blev påkörd av en annan bil eller som kan intyga att det fanns hjulspår, glassplitter eller andra bildelar som visar att din bil skadades på platsen och inte någon annanstans.   

Försäkring för parkeringsskada 

Parkeringsskador ersätts inte av din egen bilförsäkring. Istället ersätts parkeringsskador av Trafikförsäkringsföreningen, TFF. (Det är även till Trafikförsäkringsföreningen som du betalar din trafikförsäkringsavgift om du inte tecknar en trafikförsäkring.

Trafikförsäkringsföreningen betalar skadorna på din bil vid en parkeringsskada, men skadehandläggningen och skadebesiktningen sköter ditt försäkringsbolag. Vi står också för kontakten med TFF. 

Självrisk vid parkeringsskada 

Om skadorna på din bil räknas som en parkeringsskada står Trafikförsäkringsföreningen för reparationskostnaderna, dock med undantag för ett mindre belopp som du själv får betala i form av en självrisk. Självrisken för parkeringsskador är satt till 5 % av prisbasbeloppet. Under 2019 är prisbasbeloppet 46 500 kronor, och självrisken blir alltså drygt 2 325 kronor.  

Polisanmäl alltid en parkeringsskada 

Om du råkar ut för en parkeringsskada bör du:  

  • Polisanmäla – Fyll i onlineformulär (https://etjanster.polisen.se/eanmalan/parkeringsskada/handelseparkeringsskada), ring 114 14 och bli kopplad till närmaste polismyndighet eller besök en polisstation. 
  • Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag – Vi hjälper dig att få ersättning från Trafikförsäkringsföreningen. 
  • Boka tid för skadebesiktning – Hos många bilverkstäder kan du dessutom göra skadeanmälan direkt på plats. 

Om du orsakar en parkeringsskada  

Om du råkar köra på en annan bil på en parkering ska du agera som vid en bilolycka: Du stannar på platsen och reder ut situationen, byter kontaktuppgifter, dokumenterar skadorna och anmäler olyckan till ditt försäkringsbolag. Skadorna täcks av din trafikförsäkring. Här kan du läsa mer om hur du ska agera vid en olycka.  

Om du avviker från olycksplatsen gör du dig skyldig till smitning, eller ”obehörigt avvikande från olycksplats”, och det är ett allvarligt brott som kan ge sex månaders fängelse.  

Mer om bilförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.