När är det dags att byta däck?

Varje höst och vår dyker frågan upp: När ska man byta däck på bilen? Vad gäller egentligen för dubbdäck och friktionsdäck? Spelar det någon roll att det är en grön vinter? Här har vi samlat svaren på ett ställe!

 

Då är det dags för däckbyte. Kom ihåg dessa datum!

1 december–31 mars
Vinterdäck (dubbdäck eller friktionsdäck) krävs vid vinterväglag. 

1 oktober–15 april
Dubbdäck tillåtna.

Övrig tid
Dubbdäck tillåtna vid vinterväglag.

Vad menas med vinterdäck?

Som vinterdäck räknas både dubbdäck och dubbfria så kallade friktionsdäck. De olika typerna av vinterdäck lyder under olika regler, men på vintern måste någon typ av vinterdäck sitta på bilen om det är halt på vägarna.

När ska vinterdäcken på?

Transportstyrelsens regler säger att vinterdäcken måste sitta på 1 december – 31 mars om det råder vinterväglag (eller finns risk för vinterväglag). Här kan du läsa mer om vinterdäckslagen.

Mönsterdjup: Lagen kräver dessutom att vinterdäcken måste ha ett mönsterdjup om minst 3 millimeter för att de ska vara godkända.

Vilka regler gäller för dubbdäck?

Det är tillåtet att köra med dubbdäck från 1 oktober till 15 april oavsett väglag. Dessutom är dubbdäck tillåtna under andra perioder om det råder vinterväglag (eller om man befarar att vinterväglag kan uppstå).

För dubbdäck gäller strängare regler än för dubbfria friktionsdäck. Det beror på flera saker, bland annat att dubbdäcken sliter mer på vägbanan när vägen inte är snötäckt.

Undantag: I vissa zoner råder dubbdäcksförbud. Det spelar då ingen roll vad det är för väglag, dubbdäck är inte tillåtna. Det kan gälla ett begränsat område i en stad, som Hornsgatan i Stockholm, men det gäller även en del länder i Europa.

Vilka regler gäller för friktionsdäck?

Dubbfria vinterdäck kallas ibland ”friktionsdäck”. De kallas även ”året runt-däck”, och det namnet säger egentligen precis vad som gäller: Friktionsdäck är tillåtna året runt. Men byt gärna till sommardäck när den kalla perioden är över. Även om friktionsdäck aldrig är förbjudna, är de inte heller optimala under den varma årstiden. De slits snabbare än vanliga sommardäck, och de har sämre vägegenskaper, framför allt på fuktig körbana.

Kom ihåg! Transportstyrelsens regler säger att under perioden 1 december till 31 mars måste du använda vinterdäck (friktionsdäck eller dubbdäck) där vinterväglag råder.

Vad menas med vinterväglag? 

Transportstyrelsens definition säger att det ska finnas ”snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen”. I slutändan är det polisen som avgör om vinterväglag kan anses råda på en viss plats.

Finns det undantag för vinterdäck?

Om det sker utan fara för trafiksäkerheten kan du köra utan vinterdäck i några speciella situationer, bland annat om du:

* Provkör en bil

* Kör till och från bilbesiktningen, kortaste vägen

* Bogserar bilen till en verkstad

Transportstyrelsens hemsida kan du se vilka regler som gäller.

När ska sommardäcken på?

Enligt reglerna måste du byta till sommardäck senast 15 april. Men det gäller bara om det inte råder vinterväglag där du ska köra. Om väglaget så kräver är det tillåtet att använda vinterdäck även senare på våren.

Under perioden 1 december till 31 mars får du inte köra med sommardäck om det är halt på vägarna (eller finns risk för halka). 

Vad kostar ett däckskifte? 

Det exakta priset för att byta till vinterdäck och sommardäck varierar förstås beroende på vad du har för bil, vilka hjul du har och om du behöver däckförvaring.

När detta skrivs kostar ett hjulbyte för en vanlig personbil cirka 300-400 kronor. För förvaring av hjulen (på så kallat däckhotell) tillkommer en summa på 1000-1500 kronor.

Tips! Kom ihåg att det faktiskt går bra att byta hjul på egen hand också. Allt som krävs är en domkraft för att lyfta upp ett hjul i taget, och ett fälgkors för att lossa på muttrarna. Fördelen är att du sparar en slant och kan få till hjulbytet när det passar dig. Nackdelen är att det tar lite tid och att du behöver någonstans att förvara hjulen. En annan fördel är att du är bekväm med handgreppen om du behöver byta hjul efter en punktering.

Gäller samma regler för hjulbyte oavsett var jag bor?

Det spelar ingen roll var i Sverige du bor, samma regler gäller i hela landet. Däremot kan övergångsperioderna mellan vinter- och sommarväglag ske i olika perioder, beroende på om du bor i norr eller söder.


Räkna och teckna din bilförsäkring!


Så behandlar vi dina personuppgifter

Mer om bilförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.