Sök på Svedea.se

Person mäter lufttrycket i däcken på en svart bil

Kontrollera lufttrycket i däcken

Rätt lufttryck i däcken är en viktig del av bilskötseln som lätt glöms bort, trots att det kan påverka både säkerheten, bränsleeffektiviteten och däckens livslängd. Vi berättar mer om vad du ska tänka på. 

Varför är rätt lufttryck i däck viktigt? 

Med rätt däcktryck får du bäst kontakt mellan däcket och vägbanan. Det i sin tur ger bättre grepp, stabilare körning och en kortare bromssträcka.

För lågt däcktryck leder till ökat däckslitage och högre bränsleförbrukning, medan för högt tryck kan minska greppet och göra däcken mer känsliga för skador vid körning över ojämnheter. 

Hur kontrollerar och justerar du lufttrycket? 

Anpassa lufttrycket efter olika förhållanden

Lufttrycket i däck bör anpassas efter olika faktorer för att få bäst prestanda och säkerhet: 

Följ rekommenderat däcktryck 

Att hålla sig till det rekommenderade däcktrycket är inte bara en fråga om att förlänga däckens livslängd eller att spara bränsle. Det handlar också om din och dina passagerares säkerhet samt andra trafikanters säkerhet. Med rätt lufttryck reagerar ditt fordon som det ska under kritiska körsituationer. 

Det rekommenderade lufttrycket för din bils däck varierar beroende på bilens modell, däcktyp och ibland även lastens vikt. Det finns dock några generella riktlinjer:

Det är viktigt att komma ihåg att dessa är generella riktlinjer och att det exakta lufttrycket för dina däck kan variera. För det mest exakta värdet bör du kika i din bils användarmanual eller däckets sidovägg. 

Hur vet jag vilket lufttryck just min bil ska ha? 

För att hitta information om det rekommenderade lufttrycket för dina däck: 

Kom ihåg att kontrollera lufttrycket när däcken är "kalla", vilket innebär att bilen inte har körts på minst tre timmar. Detta ger den mest exakta läsningen av lufttrycket i dina däck. 

Tabell över olika tryckenheter 

För att översätta mellan olika tryckenheter kan följande tabell vara till hjälp: 

Tryckenhet

Omvandling till Bar

Omvandling till PSI

Bar

1 Bar

14.5038 PSI

Pounds per Square Inch (PSI)

0.06895 bar 

1 PSI

Kilopascal (KPa)

0.01 Bar

0.145038 PSI

Megapascal (MPa)

10 Bar

145.038 PSI

Sammanfattning 

Rätt lufttryck i dina däck är en enkel men viktig del av bilskötseln. Genom att följa dessa enkla steg kan du förbättra din bils prestanda, öka säkerheten på vägarna och minska bränslekostnaden.

En liten insats med regelbunden kontroll och justering kan göra en stor skillnad.

Bilolycka varningstriangel

Se till att ha rätt skydd längs vägarna

Upptäck vår bilförsäkring

Facebook

Instagram