Sök på Svedea.se

En bils baklucka fullpackad med semesterprylar inklusive badring och väskor

Så packar du rätt

Att packa bilen rätt handlar inte om att pressa in prylarna i bagageutrymmet lite hur som helst. Packar du smart blir bilsemestern både säkrare och roligare för familjen. Läs Svedeas packtips!

Semester väntar och familjen är laddad inför resan. Bilen står redo att fyllas med väskor, kassar, kylväska, leksaker, två cyklar och en kajak. Ibland behöver man fylla bilen till bristningsgränsen, men hur ska man packa både smart och säkert? Här följer tio tips på vägen.

1. Maxa väskornas kapacitet

Smart packning börjar redan med kläder, lakan och handdukar. Ett bra sätt är att lägga textilierna i en vakuumpåse och pressa ut luften. Förutom färre skrynklor vinner du en hel del plats. En del påsar ska rullas ihop och andra kräver en dammsugare för att få ut luften.

2. Placera tunga saker längst ned

Har du en sedan med bagagelucka behöver du inte oroa dig för att saker flyger runt och utgör fara för passagerarna. Men precis som för kombibilar bör du packa tunga saker längst ned och längst in. Försök också fördela tyngden jämnt, annars kan väghållningen påverkas. 

3. Utnyttja alla hålrum

Det finns många utrymmen som kan utnyttjas för packning. Familjens gummistövlar kan utnyttjas för småsaker, liksom cykelhjälmar och andra ihåliga prylar. 

4. Packa inte för högt

Om du saknar lastskydd mellan passagerare och bagageutrymme ska du inte packa högre än ryggstödet och lägg heller inga lösa föremål på hatthyllan. Annars finns risken att något flyger runt i kupén vid en inbromsning. 

5. Använd stolsfickor för lösa prylar

De flesta moderna bilarna har smarta förvaringsutrymmen och stolsfickor där lösa saker som mobiltelefoner, läsplattor och böcker kan läggas. Det finns även separata ryggstödsfickor att köpa. 

Sportlov

Se också till att ha rätt skydd längs vägen

Upptäck vår bilförsäkring

6. Så packar du takboxen

En takbox är till stor hjälp när skidor och pjäxor ska med på vintersemestern. Men den kan även ge massor med extra utrymme sommartid också. Tänk bara på att inte lägga för tunga saker i boxen. Kolla i bilens handbok hur tungt du får packa på taket och kom ihåg att räkna med själva takboxens vikt. 

7. Så packar du takräcket

Har du inte tillgång till en takbox kan du använda ett takräcke. Täck gärna det du lägger på taket med plast eller en presenning, så slipper du göra rent väskor och annat från insekter. Precis som med takbox gäller att kolla vilken vikt du får ha. Se till att packningen är ordentligt surrad och att inga lösa spännband hänger ut. 

8. Kolla lufttrycket innan avfärd

En färdigpackad bil kan ha blivit så tung att du behöver höja lufttrycket med upp till 0,5 bar. Rätt lufttryck för din bil hittar du i instruktionsboken, i dörröppningen på förarsidan eller på insidan av tanklocket. Och kom ihåg reservdäcket eller reparationskit! 

9. Ska hunden med på resan?

Om hunden ska med på bilsemestern måste den säkras med bur eller speciellt säkerhetsbälte. Tänk även på att hunden behöver tillräckligt med utrymme, tillgång till vatten och kan söka skugga under färden. Läs gärna Jordbruksverkets sida om att transportera hundar i bil. 

10. Kolla packningen under färden

Se gärna efter hur packningen ligger i samband med pauser under resan. Du kan behöva efterdra spännband till packningen på takräcket och kolla om saker i bagageutrymmet eller takboxen rört sig och behöver säkras.

Trevlig resa och kör försiktigt!

Facebook

Instagram