Sök på Svedea.se

Hög av blandade trafikskyltar med 'STOP' skylt i centrum

Övningsköra privat

För många är körkortet en stor, spännande dröm som allt fler förverkligar genom att övningsköra privat. Det är ett enkelt sätt att hålla kostnaderna nere på, men ska ni köra privat så är det en del saker ni måste tänka på innan ni kan påbörja vägen mot körkortet!

Tre viktiga saker innan ni börjar

Vad ska handledaren tänka på?

Du måste som sagt ha fyllt 24 år och haft ditt bilkörkort i minst fem år. Körkortet ska vara utfärdat i ett EES-land och det får inte varit indraget pga rattfylleri eller andra grövre brott. Det är viktigt att komma ihåg att ditt handledartillståndet du får bara gäller för en elev. Har du t ex flera barn, så måste du skaffa ett nytt tillstånd för varje barn. Det finns litteratur för handledare som kan hjälpa dig med vad som bör övas och i vilken ordning.

Bilförsäkringen, hur gäller den?

Bilförsäkringen gäller som vanligt vid övningskörning. Tänk dock på att det är handledaren som räknas som bilens förare och som är ansvarig för allt eleven gör. De är alltså en bra idé att skaffa en helförsäkring om du inte redan har det. Då har du ett bra skydd om oturen skulle vara framme.

Man i bil

Vad kostar det att försäkra bilen?

Se vår bilförsäkring

Finns det krav på bilen?

Det är bäst för eleven om ni övningskör med en bil som har manuell växellåda. Då får eleven även köra automatväxel efter godkänd utbildning, vilket inte gäller om fallet är tvärtom. Kontrollera också att parkeringsbromsen fungerar eftersom den är din enda möjlighet att bromsa om eleven inte klarar situationen. Ett bra tips är även att skaffa en extra backspegel. Med hjälp av den kan du se elevens ansikte och vad hen tittar på.

Dags att övningsköra

Det är viktigt att du alltid baserar körningen på elevens kunskapsnivå. En bra start är alltså att lära känna bilen på en tom parkeringsplats. Därefter bör ni välja platser med lite trafik och få hinder. Det är tillräckligt svårt i det här läget att lära sig krypköra, stanna och starta utan motorstopp. Tänk på att inte övningsköra under dåligt väder. Snö, regn eller blåst gör det extra svårt för en nybörjare att hantera bilen.

Som i många sammanhang är det bäst att kombinera teori med praktik. Ni kan därför starta körpassen med att gå igenom de teoretiska delarna och därefter öva dem i bilen. Går din elev i körskola så ska ni följa den plan som skolan bestämt och i deras takt. Kör inte på t ex motorväg innan eleven gjort det i körskolan. Du hittar mer information på Körkortsportalen

Får fler åka med under övningskörningar?

Ja, det är tillåtet att ha med fler passagerare i bilen, men undvik att ta med mindre barn. Då kan den som övningskör bli stressad och distraherad i onödan.

Lycka till med övningskörningen!

Facebook

Instagram