Sök på Svedea.se

Instrumentbrädan i en bil

Lifehacks för bilen

Det finns en hel del saker som kan göra bilresorna lite enklare. Det kan vara allt från hur du håller takeaway-maten varm eller vilken sida tanklocket sitter på till hur du slipper läskstänk i baksätet! Vi hoppas våra hacks kommer till nytta!

På vilken sida sitter tanklocket?

Att stanna för att tanka men upptäcka för sent att tanklocket är på fel sida kan vara både irriterande och lite pinsamt. Då ska du titta på instrumentpanelen innan du stannar till. På nyare bilar finns en liten pil vid tankmätaren som visar vilken sida tanklocket sitter på.

Hållare för mobilen

Att prata i mobilen när man kör är både farligt och olagligt. Har du ingen mobilhållare kan du istället trä en gummisnodd genom ventilationen och runt telefonen. Plötsligt har du en bra och billig hållare för din telefon.

Fastnat med spinnande hjul?

Ibland kör även den bäste fast i modd eller lera och kommer inte loss. Ett enkelt lifehack är då att använda bilens gummimattor. Lägg dem så nära de drivande hjulen som möjligt och gasa sedan. Mattorna ger då däcken grepp och skulle de gå sönder så finns det nya till en överkomlig peng.

Överraska barnen

Få barn älskar långa bilresor och därför kan det vara bra att kunna överraska dem då och då med något kul. Fyll små påsar med roliga saker som leksaker, pyssel eller varför inte lite godis? Skriv sedan på påsarna när de får öppnas. Det skapar förväntan, lite spänning och får resan att verka lite kortare.

Glöm inte rengöringsservetterna

Våtservetter kan komma till nytta på fler sätt än du kanske tror. De kan användas för att torka av smutsiga händer, för att rengöra bilen eller för att torka bort spill från bilens säten. De kostar inte mycket men kan faktiskt rädda dagen!

Slipp frost och imma på rutorna

Imma på rutorna är irriterande, det vet vi alla. Men det problemet går att lösa med lite kattsand i en strumpa. Stryk strumpan över insidan på rutan så absorberas fukten av kattsanden i strumpan.

Är det frost på rutorna kan ett knep vara att parkera bilen så den pekar mot öst. Då hjälper solen till att tina bort frosten. Saknar du en isskrapa kan du istället använda en plastpåse med varmt vatten. Dra den sakta över rutan så smälter frosten! 

Sportlov

Se också till att ha rätt skydd längs vägen

Upptäck vår bilförsäkring

Låt inte maten kallna

Ibland köper man varm mat med sig hem och då uppstår ofta ett problem – ska maten hinna kallna? Vårt tips är att slå på sätesvärmaren och sedan ställa maten på sätet. Då ökar chansen att du hinner hem med den utlovade maten – varm och god.

Ordning och reda i bilen

Alla som har barn vet hur många små grejer som tenderar att ligga löst i baksätet, speciellt under längre resor. Skaffa istället en sorteringsficka för garderober och fäst den på framsätenas ryggar. Då kan allt som ligger utspritt därbak samlas på ett enda ställe!

Låsolja kan göra skillnaden

Av olika skäl kan man ibland tvingas låsa upp bilen med hjälp av det vanliga nyckelhålet. På vintern finns det då en risk att låset frusit i och med att det inte används så ofta. Låsolja förhindrar frysning och tinar även upp frysta lås. I nödfall fungerar också vanlig handsprit bra för upptining. Droppa den direkt på bilens nyckel och sätt den sedan i låset.

Nödfallspengar

Ibland uppstår en nödsituation som kräver kontanter eller så har du helt enkelt glömt plånboken hemma. Då är det bra att ha gömt undan lite reservpengar på ett hemligt ställe i bilen. Spillfritt baksäte Använd en muffinsform som hållare till barnens drycker i baksätet. Då står de stadigt och formen är också perfekt för små leksaker, kakor eller andra småsaker.

Facebook

Instagram