Tvätta din ATV

En ATV som är rentvättad mår naturligtvis bättre, men även livslängden på olika komponenter blir betydligt längre. Vi berättar mer om vad du bör tänka på när du tvättar din ATV.

Ingen video beskrivning... klicka för att redigera.

Hur tvättar man sin fyrhjuling?  

När det är dags att tvätta din ATV bör du först se till att du har de olika produkter som behövs för din tvätt. Det är viktigt att se till att produkterna du har är avsedda för just det du skall tvätta. Du tvättar dock med starka kemikalier så se till att tvätta på en plats som är avsedd för det, tex en tvätthall eller ett garage med fettavskiljare. Undvik så långt det går att tvätta på garageuppfart eller liknande. Dagbrunnarna är nämligen avsedda för snö- och regnvatten, vilket innebär att allt rinner ut ofiltrerat i våra vattendrag och marker. Låt gärna fyrhjulingen svalna innan du börjar tvätta den. 

  • Börja med att spola av fyrhjulingen för att få bort den värsta smutsen och dammet.  
  • Spraya sedan avfettning över fyrhjulingen. Här kan det vara bra att använda en liten borste kring fälgar och andra svåråtkomliga områden. Låt avfettningen dra en liten stund, men tänk på att korta ner den tiden om du står ute i strålande sol!  
  • Spola av fyrhjulingen grundligt, gärna med högtryck. Spola dock försiktigt mot känsliga områden och undvik att spola direkt mot hjullager, packboxar & in i ljuddämpare.  
  • Nu skummar du upp schampot i en ren hink och schamponera sedan fyrhjulingen. Se till att börja med lackerade delar och fortsätt därefter med känsliga delar. Till sist avslutar du med fälgar, om inte flera svampar används. Även här kan en ren borste användas för att komma åt överallt. När detta är klart spolar du av fyrhjulingen igen, se till att spola av ordentligt!  
  • Sist är det dags att torka av fyrhjulingen! Detta görs enklast med lufttryck och en mikrofiber trasa. Har du inte tillgång till tryckluft så fungerar det självklart endast med ett par mikrofibertrasor.  

Tre snabba tips:  

  • Tvätta gärna fyrhjulingen direkt efter användning om du kört i lerig terräng för att undvika att smutsen torkar in. 
  • Se till att använda rätt produkter till rätt sak, och att produkterna är avsedda för det du tvättar. 
  • Passa på att kolla igenom din fyrhjuling efter ev skador när du ändå tvättar den.