Lasta ATV på släp

Ibland har man inte möjlighet att köra fyrhjulingen direkt dit man ska, då är det nödvändigt att transportera fyrhjulingen på ett släp. Det finns det en del säkerhetsfaktorer att tänka på då  och de berättar vi mer om.

Ingen video beskrivning... klicka för att redigera.

Varför är det så viktigt att lasta rätt?  

Det finns en rad olika typer av släpvagnar som är lämpliga att transportera en fyrhjuling på, vi rekommenderar en släpvagn med kåpa eller kapell för att skydda fyrhjulingen så bra som möjligt mot smuts under färd, vi rekommenderar även en vagn med tipp eller fällbar bakgavel/ramp för att göra det lättare att köra på och av din fyrhjuling. Oavsett släptyp så är det dock viktigt att tänka på att fyrhjulingen står bra på vagnen och att den är ordentligt fastspänd. 

  • Börja med att fästa släpvagnen på bilens dragkrok. Om du inte har möjlighet till det så se till att vagnen står stabilt och att handbromsen är åtdragen för att undvika att släpvagnen flyttar sig när du lastar din ATV.  
  • Placera fyrhjulingen i mitten av släpvagnen och se till att vikten på fyrhjulingen placeras så jämt som möjligt på vagnen, mitt över hjulaxeln. Annars blir släpvagnen instabil på grund av antingen för mycket eller för lite kultryck.  
  • När fyrhjulingen står på släpet rekommenderar vi att du låser den med parkeringsbromsen.  
  • Spänn fast fyrhjulingen med rejäla spännband som tål vikten av din ATV. Sätt dom i släpvagnens spännöglor så den inte kan flyttas i någon riktning under färd, Viktigt är att se till att de delar du spänner fast skotern i tål belastningen av spännbanden.  

Tre snabba tips:   

  • Det bästa och säkraste sättet att transportera din ATV är att använda ett släp med kåpa eller kapell som skyddar din fyrhjuling under färd. 
  • Tänk på att ha rejäla spännband som tål vikten av din fyrhjuling. 
  • Kom ihåg att ta ur nyckeln från fyrhjulingen när du transporterar den och lås både fyrhjuling och vagn med godkänt lås om du måste lämna släpet utom synhåll.