Sök på Svedea.se

En röd ATV står i terrängen

Att sälja en ATV

När du bestämt dig för att sälja din ATV, är det bra att ha koll på alla de faktorer som kan göra skillnaden på en bättre och sämre försäljning. Det här kan vara bra att fundera på innan.

Förberedelser

Se till att ATV:n du vill sälja är i gott skick genom att göra nödvändiga reparationer och underhåll. En besiktning av en professionell mekaniker kan vara bra för att upptäcka och åtgärda eventuella problem. Är det dags för service? Se till att du gör den innan försäljningen, det gör den mer attraktiv. Ägna gärna lite tid till att rengöra din ATV ordentligt och göra mindre kosmetiska förbättringar om det behövs. En skinande ren och fräsch ATV kommer sannolikt att vara mer attraktiv för potentiella köpare.  

Värdering och prissättning

Vilket marknadsvärde har din ATV? Undersök vad liknande modeller säljs för i ditt område. Du kommer antagligen att bli tvungen att förhandla om priset med potentiella köpare, så bestäm dig innan för ett minimipris och vilken förhandlingsmarginal du kan tänka dig. 

Annonsering och marknadsföring

Det första intrycket betyder mycket även här, så se till att ta tydliga och högkvalitativa bilder på din ATV ur olika vinklar. Därefter är det bara att lägga ut din annons på relevanta ställen där liknande produkter säljs och köps. Överdriv inte i din annonsbeskrivning utan var tydlig, ärlig och se till att all viktig information som märke, modell, årtal, skick och pris finns. 

Försäljningen

När du fått intresserade köpare så bör du vara beredd på att arrangera visningar och provkörningar. Se till att du har alla nödvändiga dokument och information tillgängliga.  Det är viktigt att du har koll på de lagar och regler som gäller kring försäljningen, som till exempel hur en korrekt överföring av ägande ska gå till och hur man uppfyller alla administrativa krav. 

Provkörning och försäkring

Om köparen vill provköra, vilket inte är så konstigt, så bör du helst följa med eller ha god uppsikt på fyrhjulingen under provkörningen. Skulle han eller hon försvinna med din ATV så gäller nämligen inte din försäkring, i och med att du tillåtit köparen att använda ATV:n (händelsen ses då som bedrägeri och inte stöld). Som tur är så händer detta sällan, men det är bra att ha det i åtanke i alla fall. 

Dokumentation och överlämning

När du och köparen är överens är det dags att upprätta ett försäljningskontrakt som tydligt anger villkoren för försäljningen inklusive pris, överlämningsdatum och eventuella garantier eller åtaganden. Den nya ägaren ska nu få att alla nödvändiga dokument som är korrekt ifyllda. Glöm inte att din försäkring sägs upp när ägarbytet registrerats hos Transportstyrelsen från det datum du angett. Det innebär att den nya ägaren måste teckna minst en trafikförsäkring om fordonet inte är avställt från ägarbytesdagen. 

Som du redan märkt är det egentligen inte svårare att sälja din ATV än att sälja en vanlig bil. Se bara till att följa våra tips och var väl förberedd. Då ökar chanserna för att både du och köparen kommer att bli riktigt nöjda! 

Facebook

Instagram