Tvätta din snöskoter

En snöskoter tvättar man vanligtvis inte så ofta under säsong, men därför är det desto viktigare att göra det när säsongen gått mot sitt slut. Här kan du se vad du ska tänka på för att hålla skotern i toppform.

Ingen video beskrivning... klicka för att redigera.

Varför ska man tvätta sin snöskoter?  

Under säsong tvättar man vanligtvis inte snöskotern lika ofta som till exempel en fyrhjuling eller MC. Men det finns trots det några anledningar att göra det. Har du till exempel transporterat snöskotern på ett öppet släp, så kan den lätt få smuts och vägsalt på sig. Då är det bra om du tvättar av den så snabbt som möjligt så inte vägsaltet och smutsen förstör din skoter. Vi rekommenderar också att du alltid tvättar din snöskoter noggrant innan du ställer undan den efter säsongens slut. Då är den i toppform när det är dags att använda den igen. 

Tvätta med rätt produkter

Börja med att se till att du har de olika produkter du behöver. Det är viktigt att produkterna är avsedda för just det du skall tvätta. Har du till exempel transporterat skoter på ett öppet släp, så kan det vara bra att använda avfettning. Tänk då på att tvätta din skoter på en plats som kan ta hand om smutsiga lösningsmedel, till exempel en tvätthall eller ett garage med fettavskiljare. Tänk på att du tvättar med starka kemikalier! 

Spola av skotern först

Börja med att spola av snöskotern för att få bort den värsta smutsen. När det är gjort är det dags att spraya den med avfettning. Låt avfettningen dra en liten stund men tänk på att korta ner den tiden om du står ute i strålande sol! Spola sedan av snöskotern ordentligt, gärna med högtryckspruta. Tänk då bara på att spola försiktigt mot känsliga områden. Undvik även att spola direkt mot instrument, hjullager i boggien, packboxar i dämpare mm. 

Tvätta och torka skotern

Skumma först upp schampot i en ren hink och schamponera sedan snöskotern. Se till att börja med känsliga delar som kåpor, instrument, dyna osv. Därefter fortsätter du med fotsteg, framvagn om inte flera svampar används. Här kan en ren borste användas för att komma åt överallt. Dags att spola av snöskotern igen, se till att spola av ordentligt! Nu är det dags att torka av snöskotern! Detta gör du enklast med lufttryck och en mikrofiber trasa. Har du inte tillgång till tryckluft så fungerar det självklart bara med ett par mikrofibertrasor.  

Tre tvättips  

  • Har du transporterat skotern på ett öppet släp? Tvätta den direkt efter transport, extra viktigt om du kört på vägar som saltats. 
  • Använd rätt produkter till rätt sak och att produkterna är avsedda för de områden du tvättar. 
  • Tvätta skotern efter säsongen innan du ställer undan den. Då är den redo när du tar fram den igen. 

 

Ut och njut på din skoter och kör försiktigt!