Lasta snöskoter på släpvagn

Ibland är man tvungen att transportera skotern på släp och då är det viktigt att skotern står bra på vagnen och att den är ordentligt fastspänd. Vi berättar mer.

Ingen video beskrivning... klicka för att redigera.

Hur lastar man snöskotern rätt? 

Ibland har man inte möjlighet att köra skotern direkt dit man ska och då är det nödvändigt att transportera skotern på ett släp. Då är det viktigt att säkerställa att skotern står bra på vagnen och att den är ordentligt fastspänd. 

Det finns en rad olika typer av släpvagnar som är lämpliga att transportera en snöskoter på. Vi rekommenderar en släpvagn med kåpa eller kapell för att skydda skotern så bra som möjligt mot smuts och salt som kan stänka upp och förstöra skotern. Vi rekommenderar även en vagn med tipp eller fällbar bakgavel/ramp för att göra det lättare att köra på och av din snöskoter. Har du inte en släpvagn med dessa möjligheter så funkar det bra att backa släpet mot en lämplig snödriva och köra på snöskotern från den. 

  • Börja med att fästa släpvagnen på bilens dragkrok. Om du inte har möjlighet till det så se till att vagnen står stabilt och att handbromsen är åtdragen för att undvika att släpvagnen flyttar sig när du lastar din snöskoter. 
  • Placera skotern i mitten av släpvagnen och se till att vikten på skotern placeras så jämt som möjligt på vagnen så inte släpvagnen blir instabil med antingen för mycket eller för lite kultryck. 
  • När snöskotern står på släpet rekommenderar vi att du låser den med parkeringsbromsen 
  • Spänn fast snöskotern med rejäla spännband som tål vikten av din snöskoter i släpvagnens spännöglor så den inte kan flyttas i någon riktning under färd, viktigt är att se till att de delar du spänner fast skotern i tål belastningen av spännbanden. 

Tre snabba tips: 

  • Det bästa och säkraste sättet att transportera din skoter är att använda ett skotersläp med kåpa eller kapell som skyddar skotern från grus och salt från vägarna. Har du inte tillgång till ett släp med kåpa eller kapell, så rekommenderar vi alltid att du tvättar av skotern direkt efter transport så inte salt och smuts förstör din skoter. 
  • Tänk på att om du har dubbdäck på bilen, måste enligt lag även släpets ha däck med dubbar. Har din dragbil i stället friktionsdäck, går det bra att ha friktion- eller dubbdäck på släpet. 
  • Kom ihåg att ta ur nyckeln eller dödmansgreppet från skotern när du transporterar den och lås både skoter och vagn med godkänt lås om du måste lämna släpet utom synhåll.